Нов антирекорд: 112 заразени с коронавирус, още 6-има починаха

18.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Ананиев: PCR тест не може да е условие за прием в болница

Нов антирекорд на новорегистрираните случаи на заболели от коронавирус отбеляза България в сряда - 112 души. Това е най-големият брой от началото на епидемията през март. Починалите са шестима.

5 от тях са жени между 56 и 78 г., за две от които няма данни за придружаващи заболявания.

По-късно вчера стана ясно, че е починал и 41-годишният софиянец, който бе отишъл със симптоми на кайт къмпинг "Градина". Там се влошил и бе приет с COVID-19 в бургаската болница, където е починал. Мъжът бе с двустранна пневмония и интубиран.

Към 17 юни потвърдените случаи у нас според Националната информационна система са 3453. 1455 са активните, а излекуваните са вече 1817. В болница са настанени 267 пациенти, 13 от тях - в интензивни отделения. Сред новозаразените има 4-ма медици. Лекар и две санитарки от частната болница в Пазарджик са сред тях. Служител на областната полицейска дирекция в града също е заразен.

Рекордните 112 нови случая вчера бяха обявени на базата на2045 изследвания. Добрата новина на фона на лошата е, че те са във вече установените огнища, в които са предприети мерки. Най-много са новозаразените в Шумен - 27, там стана ясно, че 80-годишен фелдшер е заразил поне 20 души - цели семейства, на село. Той приемал пациенти и от пламналото с. Извор.

15 са новите болни в София-област, по 13 в София-град и Кюстендил, 10 в Пазарджик и 7 в Сливен.

Сградата на НОИ бе затворена . за дезинфекция заради служител с коронавирус. Той е работил в центъра за консултации по телефона на НОИ, не се е срещал с граждани, но под карантина са колегите му от центъра. Контактните ще се тестват.

Два положителни резултата са дали и учителки от детска градина "Родолюбче" в Перник при рутинно изследване на персонала. Нямат симптоми, а едната жена е била от месеци в болничен. Градината се дезинфекцира. В София отрицателни са всички проби на децата от яслената група в 80-а детска градина. Тя бе поставена под карантина, след като медицинска сестра даде положителен PCR тест.

Отрицателни се оказаха тестовете и на над 70 общинари от Благоевград. Там главният архитект на общината е в болница с пневмония и се изследваха всички контактни. От шуменската болница пък е изписан руският работник от "Балкански поток".

Носител на вируса е селекционерът на младежкия национален отбор по футбол Александър Димитров. Както и един от адвокатите по мегаделото за КТБ, стана ясно на съдебното заседание.

Незаконно е да се иска PCR тест като условие за прием в болница или консултация със специалист, постанови със заповед здравният министър вчера. Кирил Ананиев изиска всички РЗИ-та да уведомят болниците за това, след като е бил сезиран от граждани. ИА "Медицински надзор" е започнала 7 проверки по подобни казуси, по едната болницата ще бъда глобена и ще възстанови парите на пациента за теста.

 

 

 


© 2023 BBA All rights reserved!