Невиждан хаос с гръцките мерки към българи

02.07.2020

Източник: в. 24 часа

Атина не дава ясни указания ще допуска ли българи и откъде това лято в Гърция. Официално редуцирането на всички работещи КПП-та до едно - Кулата, се обяснява с липсващи на другите места скенери за QR кодове.

Вчера обаче влизащите, които са спазили обявените преди дни гръцки изисквания за попълването на формуляр, с който обявяват местонахождението си 48 часа предварително, бяха допускани и през Маказа, но не и през КПП Илинден и Златоград. Автомобилите са минавали без проблеми, но е имало много малко влизащи през Кулата. На Маказа са пропускани дори без обявените по-рано предварителни кодове. Всъщност струпване на объркани хора се очаква през уикенда.

Изобщо не е ясно какво точно ще се случва през следващите дни, след като във вторник вечер излезе новото нареждане да се преминава само през Кулата. Не е ясно ще се допускат ли въобще българи и кога и как ще се промени режимът.

Според свидетелства на хора, били през уикенда в Северна Гърция, тревогата сред местните, че българите и румънците ще им донесат вируса, нараства и надделява над желанието да тръгне отново туристическата индустрия. Местните казвали: "По-добре една година без туристи, отколкото да почнем да измираме". Но така или иначе продължава да е неясно докога ще се допускат българи и откъде.

Туроператори препоръчват да не се предплаща нищо: докато не се установи някаква трайна предвидимост в режима. Защото рискът е прекалено голям.

Само преди седмица Атина обяви, че ще приема туристи от България и Румъния по режим с предварително определено местопребивание. но преди два дни обяви, че допускането ще става само през КПП Кулата. Последното решение е заради нарастващите случаи на заболели от COVID-19 в България. Сърбия, Румъния и Северна Македония.


© 2024 BBA All rights reserved!