Неваксинирани и непреболедували пълнят болниците в страната

13.09.2021

Източник: Bulgaria on air

 

Над 80% от леглата, предвидени за Ковид пациенти, са заети. Към момента от разкрити над 4700 легла - близо 4000 са заети с пациенти, а 300 от тях са за интензивно лечение. Това показват данните на Националната здравноосигурителна каса.

 

"Данните са каквито ги очаквахме, няма изненада в модела на развитие на четвъртата вълна. За година и половина се научихме как се движи това заболяване. Натискът винаги е бил голям, но уроците са взети. Пътят да се облекчи натискът е да се подобри доболничната помощ", заяви в "България сутрин" председателят на Българската болнична асоциация адвокат Свилена Димитрова.

 

Според нея няма нужда от допълнителни мерки, а е важно въведените да се спазват.

 

"Мерките, които имаме, са доста либерални, но предпазват от безразборното разпространение на вируса. В Ковид зоните към ДКЦ-тата хората могат да се диагностицират, а скоро да получават и безплатни лекарства. Това е един начин, по който да накараме хората своевременно да започнат да се лекуват, да има къде да се насочат при първите симптоми", коментира още Свилена Димитрова пред Bulgaria ON AIR.

 

Тя е категорична, че така в лечебните заведения ще се приемат само пациенти, които наистина имат нужда от болнично лечение.

 

"Въведените мерки, адекватното доболнично лечение и ваксинацията са начините да не развиваме тежка картина в болничния сектор. Масово се разболяват неваксинирани и непреболедували. Такава е ситуацията и в други държави, надявам се това да е стимул за хората да отидат и да се ваксинират", добави Димитрова. 

 

Гледайте целия разговор във видеото.


© 2023 BBA All rights reserved!