Недостиг на средства. Лекари отварят резерва на НЗОК

28.04.2017

Източник: в. Труд

В бюджета на НЗОК Винаги се предвижда дефицит на средства за здравеопазване и по тази причина ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) смята да отвори резерва на касата.

Това се посочва в предложение на съсловната организация за предотвратяване на финансовото изнемогване на системата през 2017 г.

След тревожни сигнали от районни лекарски колегии за намалени бюджети на болниците за април-юни 2017 г. БЛС организира спешна среща на 25 април с представители на НЗОК. На нея съсловната организация е изразила несъгласие с неясното разпределение на парите в бюджета за лечебниците.

Не е нормално при 134,5 млн. лв. средно месечно платени за болнична помощ за 2016 г. да се окаже недостатъчна сумата от 137, 240 млн. лв. средно месечно, която тази година беше договорена с постигнато увеличение от 3%. Това посочва в позиция по проблема д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Според НЗОК този резерв от 3% за лечебните заведения не е включен в първоначалните разчети. Това щяло да се случи, когато болниците започнат да отчитат дейността си. Така БЛС заяви, че ще поиска разблокиране на резерва на касата.


© 2022 BBA All rights reserved!