Не достигат специалисти - проблем №1 на здравеопазването И в големи градове вече липсват лекари заради ниските заплати, твърдят читателите на "24

27.06.2017

Източник: в. 24 часа

Недостигът на специалисти, свързан с изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, е проблем номер 1 на здравната система. Това показа анкета в сайта на "24 часа", в която отговаряха читателите ни. Допълнително кореспондентите на вестника разпитаха 300 души в големи и по-малки градове на страната.

Ето най-важните проблеми на здравеопазването според анкетираните:

- Изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, недостиг на специалисти -16%

- Бездушно отношение на медицинските кадри -15%

- Недостатъчно пари за материална база и заплати на лекарите -12%

- Спешната помощ - 9%

Достъпността на здравните грижи - 7%

- Контролът на харчовете на болниците -11%

- Съсредоточаването на специалисти и добра база само в столицата и големите градове - 9%

- Не сме наясно за какво отиват здравните осигуровки - 8%

- Доплащането на пациента - 5%

- Грубо и лошо отношение на пациенти към медицинските кадри - 4%

- Прегледите и изследванията на хронично болните - 2%

- Достъп до иновативни терапии и лекарства - 2%.

Допитването е ежегодно и се прави по случай излизането на поредната книга "Лекарите, на които вярваме".

Липсата на достатъчно специалисти е главният проблем, който открояват както младите родители, така и възрастните пациенти над 55 г. в анкетите, проведени от кореспондентите на "24 часа" очи в очи.

Дори в град като Бургас за определени специалности може да се разчита само на гастролиращи специалисти от други градове. Алтернатива е пътуването до София.

Детски гастроентеролог в Бургас например идва от Варна, разказаха майки.

Вторият проблем според тази група в Бургас са организацията на нощните дежурства в болниците.

"3-годишното ми дете има проблеми с бъбреците и понякога не ходи до тоалетна по 1-2 дни. Наскоро кризата отново се повтори. Ние живеем в к-с "Меден рудник" и веднага посетихме болницата в квартала. От там обаче ни пратиха в УМБАЛ - Бургас, която е на другия край на града, тъй като дежурен педиатър имало в нея. Отидохме там, но се оказа, че ни е необходим уролог и отново ни върнаха в болницата в "Меден рудник".

След дълго разкарване и чакане за преглед отново бяхме върнати в УМБАЛ-Бургас, където в крайна сметка ни приеха в детското отделение. Всичко това ни костваше много нерви, няколко часа забавяне на лечението, през които детето се влошаваше", разказа една от анкетираните майки.

Ако в градове като Бургас липсата на специалист е по-скоро за единични специалности, за по-малките областни градове като Враца, Кърджали, Велико Търново, Смолян, Ловеч това вече е хроничен проблем. И хората масово открояват като причина за липсата на лекарите ниските заплати. "Не може някой работещ в енергетиката да взима 2000 лв., учител да взима 800 лв. и да почива 4 месеца в годината. Лекар получава по 600 лв. а нощните им ги плащат по 1 лв. В големите болници лекарите взимат големи заплати, затова и всички "бягат" натам, или в чужбина. В малките болници остават начинаещи или неопитни на малки заплати, което още повече ги демотивира", разказа пациент от малък град.

При възрастовата група от 35-55 г. пък основният проблем е липсата на направления при джипитата, с които да ги пратят на преглед за специалист. Тези проблеми се открояват и в по-малки градове като Велико Търново. Силно засегнати от недостатъчните направления се оказват хронично болните, на които периодично им се налага да проследят състоянието си при специалист.

Най-възрастните пациенти пък открояват отношението на лекарите и липсата на достатъчно внимание към болежките им. За тях голям проблем е и нуждата да доплащат за лечението си. "Като видят ЕГН-то, преценяват дали си струва да те лекуват", описа проблема възрастна жена.

"Кадърните заминаха, останаха некомпетентните - от 2 месеца ме боли кракът и не могат да разберат какво ми е, пращат ме на физиотерапия, а един искаше да ми счупи крака, за да ми оперира менискуса. Друг каза, че няма нужда от операция трима лекари, три различни мнения", описа своите патила възрастен мъж от Търново.

Дългото чакане на линейка при обаждане също е проблем за възрастните хора. Допълнително възрастните от по-малките градове страдат и от липсата на достатъчно добра апаратура за лечението им в местните болници.

Всъщност спешната помощ се откроява като проблем при всички възрастови групи. "От спешния телефон 112 разпитват по 10 минути", описа проблема млад мъж от Благоевград. По-възрастен негов съгражданин дори предложи да се върне тел. 150. "На него вдигаха хора от града и знаеха всички адреси или пък местни наименования на места, по които да се ориентират линейките. Сега объркват улици, местности, не чуват добре специфични за града имена и става каша . Преди като кажеш "на джамията", всички в Благоевград знаят къде е. В малките населени места хората на телефона знаеха и имената на чести пациенти, които са с тежки заболявания, и веднага се ориентират за какво може да е повикването", разказа той.

 

 


© 2023 BBA All rights reserved!