Най-високият световен стандарт към момента е абсолютно постигнат

20.01.2022

Източник: МБАЛ "Надежда"

 

„Когато гледате тази операционна може да кажете, че се намирате в Хамбург, Цюрих или Ню Йорк“

В партньорство с „Инфомед“ болница „Надежда“ реализира иновативен проект за реновиране на операционна зала за гинекологична хирургия. Тази инвестиция е огромна крачка напред и е залог за още по-големи успехи на специалистие от лечебното заведени, които работят в тази сфера.

 

1. Д-р Киряков, какво е за Вас този проект?
Този проект е супер имиджов за нас, защото е комплексен проект, в който имахме възможност да монтираме в завършеност цялостна концепция на „Олимпус“ за лапараскопска и хистероскопска гинекологична хирургия. Най-доброто, последно поколение оборудване на „Олимпус“, беше интегрирано в операционната на „Надежда“. В нея всички тези изключително модерни апарати са свързани с болничната система за документация, много лесно се борави с тях, ендоскопският образ се пресъздава в 4К резолюция – с огромни предимства за опериращия екип, неща с които може само да се гордеем. За разлика от много други места, където се доставят отделни апарати във времето, тук имахме възможност да реализираме комплексен проект – всичко е най-ново поколение и е идеално разположено и проектирано по правилния начин. Това може да бъде за пример за всяка една болница, стремяща се да прави модерна медицина.

 

2. Твърдите, че операционната може да бъде сравнена с най-модерните в света?
Абсолютно! Когато гледате тази операционна може да кажете, че се намирате в Хамбург, Цюрих или Ню Йорк. Най-високият световен стандарт към момента е абсолютно постигнат. Сложността е в това, че нещата трябва да са свързани – ако един компонент не е на мястото си или е стар, това компроментира цялата система. При тези системи е изключително важно всички компоненти да са съвместими и на едно ниво. Тогава за екипа има гаранция, че работи съвременна медицина на световно равнище. А за пациента – гаранция, че може да има доверие на лекарите, че за него се полагат висококачествени медицински грижи и се прави най-доброто. Сърцето на болницата е операционната и модерната операционна е огромно предимство.

3. Като технологии, кое е най-значимото?
Не мога да кажа само едно предимство, затова ще изредя няколко неща. Едното е, че операторите имат възможност да работят лапароскопска хирургия на резолюция 4К, което означава, че виждат в много по-големи детайли и много по-прецизно.
В новата операционна на „Надежда“ има апаратура, която позволява едновременно да се работят и лапароскопски и хистероскопски процедури, което отговаря на всички модерни стандарти и виждания за гинекологична хирургия.
Трето, енергийното оборудване и всичко свързано с електрохирургията, също е на най-високо световно ниво. С осигуряването на нашият апарат „Tъндърбийт“ или „UESG-400“ ще се извършва електрохирургия, която гарантира бърза, сигурна и безопасна хемостаза по време на операции в малкия таз, където знаем че е много важно гинекологът да разчита на изключително прецизен апарат.
Четвърто – целите операции в тази висока резолюция, в която хирургът ги работи, отиват в болничната система и болницата разполага с качествена документация за всеки един пациент, така както трябва да бъде и както е заложено в световните стандарти.
И още едно предимство, благодарение на тази апаратура болницата може да прави на европейско и световно ниво уъркшопи, да стриймва в реално време висококачествен образ и звук, което може да се използва за обучение на лекари в различни специалности и в различни краища на света.

4. Какво е предимството за пациента?
Пациентът може да разчита, че ще бъде опериран с техника, която дава на хирурга и целия екип най-добрите възможности да извърши на абсолютно съвременно ниво операцията. По-кратка, много по-щадяща и с по-бързо възстановяване.
Разбира се, важно е да се каже, освен апаратурата, екипът е изключително важен – ние сме напълно наясно и сме щастливи, че именно в тази болница, хората, които работят оперативна хирургия са на абсолютно същото световно ниво. Тук се срещат възможностите на апаратурата с възможностите и способностите на лекарите, които работят с нея и тази пресечна точка е от изключителна важност и полза за пациента.

5. С какво се гордеете и кои бяха най-големите предизикателства в реализирането на този проект?
Най-големите предизвикателства бяха по отношение на това, че говорим за интегрирана операционна, т.е. апаратите трябва да работят като един оркестър – те са свързани и нашите сервизни инженери имаха предизвикателството да се справят с тази инсталация, в която има изключително много електроника и настройки.
Разчитахме и получихме голяма подкрепа от страна на болницата при реализирането на проекта – работихме в колаборация, което също е изключително ценно.
Най-много се гордеем с това, че когато влезем в такава операционна чувстваме изключително удовлетворение – тя е референция за нас, че сме се справили отново с такъв страхотен проект и се гордеем, че го изпълнихме точно в болница „Надежда“, където преди 9 години пак направихме такива интегрирани и модерни за времето си операционни и ги поддържахме и ъпгрейдвахме.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" е предоставена от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието


© 2024 BBA All rights reserved!