Наредба рязко намалява лекарите за раково болни

03.08.2016

Източник: в. Дума

Лекари, които имат едновременно специалност по вътрешни болести и онкология, занапред няма да имат право да лекуват болни с онкологични заболявания, научи ДУМА от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Това става ясно от обнародвано изменение в "Държавен вестник" на медицинския стандарт "Медицинска онкология". Отсега право да лекуват ще имат само лекари, придобили специалност по медицинска онкология, която бе въведена за пръв път през 2007 г. Срокът за придобиване на тази нова специалност е 5 години, следователно първите лекари са могли да я придобият най-рано през 2012 г., а за трите години досега новата специалност са придобили една шепа лекари, коментират от ЦЗПЗ. Огромната част от специалистите в областта на онкологията са с придобита специалност по вътрешни болести и онкология, каквито бяха изискванията (и единствена възможност) до 2007 г.

Сега всички те са лишени от правото да лекуват болни. Парадокс е, че всички хабилитирани лекари, които четат лекции и водят обучение на специализантите, нямат специалност по медицинска онкология, защото когато са специализирали, такава не е имало. Те пак ще могат да обучават специалистите, но на практика ще могат да работят само под контрола на обучаваните от тях млади лекари, обясняват от ЦЗПЗ.

Най-тежкият удар ще понесат онкоболните, прогнозират от ЦЗПЗ. Годишно от рак в България се разболяват около 35-40 хил. души и почти толкова провеждат някакъв вид медикаментозно лечение. Всички те преминават през онкокомитети, в чиито състав вече ще могат да участват само лекари със специалност по медицинска онкология и само тези лекари ще могат да предписват лекарства не само в болничната, но и в извънболничната медицинска помощ. Невъзможно е практически няколко десетки лекари да обслужат няколко десетки хиляди пациенти, категорични са от ЦЗПЗ.

Това е втори удар на МЗ срещу пациентите с онкологични заболявания за тази година след идеята за комплексно лечение, чиято цел беше да пренасочи служебно всички онкоболни (и парите на НЗОК за тях) към няколко болници в страната, припомнят от пациентската организация.

Приетото от МЗ изменение на Наредба 30 от 15 юли 2010 г. за утвърждаване на медицинския стандарт "медицинска онкология" е изцяло лобистко, смятат от ЦЗПЗ. От организацията са убедени, че промяната по никакъв начин не подобрява лечението на раково болните и дори ще го затрудни максимално.


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error