Направление за PCR тест вече и от джипито

08.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Личните лекари също да могат да изпращат пациентите си със съмнителни за коронавирус симтоми на PCR тест. За целта ще могат да издават направления, които да ги насочват към лаборатория.

Това решиха на среща при здравния министър проф. Костадин Ангелов в сряда представителите на лекарския съюз, директори на столични болници, шефовете на РЗИ и НЗОК и представители на националния оперативен щаб в лицето на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев.

Издаването на направленията обаче ще става при строги критерии, които предстои сдружението на личните лекари да изготви до ден-два. Те ще бъдат одобрени и подготвени като указания от Българския лекарски съюз, здравната каса и Министерството на здравеопазването, като ще се сключи нов анекс към Националния рамков договор, за да може да се изпълнява дейността.

Успоредно с това сдружението ще подготви и алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му сМЗ.

До подписването на анекса към Националния рамков договор направления за PCR изследване в доболничната помощ ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Ще се увеличи броят на направленията обаче, които ще могат да дават, стана ясно още след срещата.


© 2022 BBA All rights reserved!