Намаляват болните в интензивни отделения, но растат заразените в училища и градини

18.09.2020

Източник: в. 24 часа

 

Броят на заразените с коронавирус, настанени за лечение в интензивни отделения, намалява.

Това са докладвали директорите на регионалните здравни инспекции на министър Костадин Ангелов. Той проведе видеоконферентна връзка с тях. Не се отчита и тренд на повишаване на общия брой заразени, казват от пресцентъра на МЗ.

174 потвърдени нови случая отчете националният информационен портал на 17 септември, три бяха новите жертви. В реанимации настанените са 43-ма.

Шфекцията обаче влиза във все повече училища и детски градини със старта на учебната година. Заради различните реакции на РЗИ-ата ще се пишат допълнителни насоки

Общи правила как да действат РЗИ-ата при заразени с коронавирус деца и учители бяха разписани преди седмици. Оказа се обаче, че не всички ги следват. По обща рамка работим не просто от началото на COVID епидемията, а ежегодно - при осъществяването на здравен контрол над заразните заболявания. Но министерството ще изготви и допълнителни насоки, които да улеснят и да прецизират дейността на служителите в РЗИ, обяви проф. Ангелов.

"Желанието ни е РЗИ да имат унифициран подход при предписанията за карантиниране и при изследването на контактни лица в училищата и в семействата на ученици и учители. Това, разбира се, е трудно с оглед на факта, че епидемиологичните проучвания зависят от редица обстоятелства като установяване на контактни от първи и втори ред, наличие на симптоматика за коронавирусна инфекция, информация за социални контакти и т. н.", допълни той. Затова здравното министерство, МОН, както и останалите ангажирани институции също са изготвили подробни насоки за работа през учебната година.

След установените 8 заразени преподаватели в столичното 55-о училище "Петко Каравелов" вчера започна тестването и на контактните ученици. Списъкът, подаден до РЗИ, е за 70 ученици, вчера обаче само 8 деца са дали проби. Всички са отрицателни. Родители ще бъдат тествани само при положителна проба на детето. Училището остава отворено.

"Положихме огромни усилия, така че да осигурим безопасността на нашите деца", каза директорката Таня Иванчева. Има отворени 6 входа и разделение на сектори, маркировка вътре по коридорите и фоайетата до класните стаи, разминаване на междучасията и 4 различни графика за часовете, така че потопите да не се срещат.

Учители неофициално коментират в социалните мрежи, че случаите са много повече от публично известните. Те знаели за инфектирани свои колеги и от други столични училища.

Цял клас от езиковата гимназия в Стара Загора също бе поставен под карантина, след като 11-класник даде положителна проба. Момчето се чувства добре, разбрало, че е болно, след като си правило PCR тест заедно с родителите си, за да пътуват за Гърция.

Пробите на персонала от затворената детска градина в Оризово пък са отрицателни. Няма други заразени и сред персонала на детска градина "Знаме на мира" в Стара Загора, от която 2 групи са под карантина.

Нов случай на заразен медик в четвъртък затвори кардиологичното отделение на МБАЛ - Пазарджик. 38-годишният лекар е под домашна изолация. След 24-часова дезинфекция отделението ще заработи отново. Още 6 нови случая са докладвани в Пазарджишка област, 5-има от заразените са настанени в болница


© 2024 BBA All rights reserved!