Над 65% от хората у нас умират от сърдечносъдови заболявания

03.10.2016

Източник: в. Дума

В страната няма надеждна система, която да мониторира тези заболявания, обяви директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев ад 65% от смъртността в България е в резултат на сърдечносъдови заболявания. Това обяви пред Нова телевизия директорът на болница "Света Екатерина" проф. Генчо Начев. По думите му факт е, че сърдечносъдовите заболявания са бич в световен мащаб. Проф. Начев обърна внимание, че в страната ни няма надеждна система, която да мониторира тези заболявания. Няма и надеждна система, която да следи дали диагнозата е поставена правилно и навреме, как се лекува и дали има контрол върху развитието на заболяванията.

Професорът смята, че в у нас никой не знае колко действително са болните със сърдечносъдови заболявания. Той отбеляза, че преждевременно от сърдечносъдови заболявания умира 1 на всеки 10 души на земята. Доскоро страната ни е била с най-висок процент смъртност от сърдечносъдови заболявания в света. В момента обаче сме в първата петица по най-ниска смъртност от остър инфаркт. Това е благодарение на започналите през 2007-2008 г. инвестиции, обясни проф. Начев.

ДУМА припомня, че данни на Дружеството на кардиолозите сочат, че всяка година у нас се регистрират между 13 и 15 хиляди случая на инфаркти, а близо 6 хиляди души умират от остър инфаркт на миокарда.

Най-рисковите групи за сърдечносъдови заболявания са мъжете над 45 години и жените над 55 години, също и хората с наследствена обремененост. Според статистика на НСИ и на Министерството на здравеопазването всеки два от три смъртни случая в България в обозримото бъдеще ще бъдат заради сърдечносъдово заболяване като миокарден инфаркт, исхемична болест на сърцето, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност.


© 2024 BBA All rights reserved!