Над 400 студенти готови да влязат в COVID отделенията, но искат обучение

10.11.2020

Източник: в. 24 часа

 

Над 400 студенти по медицина са готови да влязат в болниците и да помагат на медиците, включително и на първа линия. Желанието си те са изразили в анкета, създадена от Асоциацията на студентите медици в България, която се проведе в края на октомври.

За да се случи това обаче, те настояват за ясни условия на работа, които да им гарантират сигурност. Сключване на договор и заплащане за труда им, както и предварително обучение за тези, които ще влязат в COVID отделения, са част от исканията им.

Те са разписани в становище на асоциацията, което е изпратено и до здравния министър проф. Костадин Ангелов. Бъдещите лекари настояват за среща с него, на която да обсъдят условията за работа.

Според студентите най-ефективният и бърз начин, чрез който болниците могат да търсят доброволци, а те от своя страна да се отзовават максимално бързо, е чрез създаване на централизиран регистър, който да се координира от Министерството на здравеопазването. В него лечебните заведения и РЗИ да посочват броя на хората, от които имат нужда, както и за кои отделения, а студентите и стажант-лекарите да попълват формуляри за кандидатстване, предлагат младите медици.

"По този начин по-малките лечебни заведения ще имат достъп до съшия брой кандидати като по-големите, което би решило сериозен кадрови дефицит", посочват в становището си студентите. Но са категорични, че трябва да минат предварително обучение за дейностите, които ще им бъдат възложени, особено за тези, които ще влязат в COVID отделенията.

Включването на бъдещите лекари в системата ще позволи да се освободи кадрови ресурс от отделенията, които не са специализирани за лечение на коронавирус, който да бъде насочен към тези за лечение на инфектирани, допълват студентите.

Сред дейностите, които може да извършва един стажант-лекар (завършил семестриално обучението си), са да замести лекарския асистент, да прави преглед в приемен кабинет, да взима секрет за PCR тест или да прави бърз тест за антитела, да преглежда пациент с инфекция на горни дихателни пътища под надзора на лекар, да води ежедневна документация във връзка с прегледите и дейността на отделението, да подпомага дейността на РЗИ, свързани с контрола на карантинираните, вземането на проби по домовете, извършване на епидемиологично проучване, казва Диян Ганев, който вече е завършил семестриално и е доброволец във ВМА.

Стажантмедицинската сестра пък може да извършва голяма част от дейността на сестрите по принцип и да замества тези от тях, които са под карантина. А студентите по медицина по-долен курс могат да правят триаж, да работят като болногледачи и също като медицински сестри, да взимат материал за тестове за коронавирус, както и да подпомогнат дейността на РЗИ.


© 2024 BBA All rights reserved!