Над 3,3 млн. лв. помощи в сметката на МЗ

06.04.2020

Източник: в. Монитор 

 

3 384 000 лв. са постъпили в сметката на МЗ от големи и малки дарители. Средствата са както от преки парични дарения, така и от DMS кампанията на .здравното министерство, заяви изпълнителният директор на N0VA Ива Стоянова. Кампанията, която поде телевизията посочва имената на физически дарители и на фирми, които помагат както с финансова подкрепа, така и с закупуване на оборудване и предпазни средства за болниците в страната.

За половин месец някои от имената на дарителите вече се повтарят. Сред тях е депутатът и издател на "Телеграф медиа" Делян Пеевски, който е дарил 3 млн. лв. от началото на пандемията, уточняват от N0VA. Депутатът дари маски на нуждаещите се деца с уреждания от Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Етрополе. Ръководителят на центъра Валентина Герчева благодари за оказаната подкрепа.

Братята Кирил и Георги Домусчиеви са дарили над 750 000 лева, тестове и медикаменти. С още 900 000 лева се включиха от АЕЦ "Козлодуй". След решението си да дари 900 хиляди лева на Министерството на здравеопазването, заедно с UNITED GROUP, VIVAC0M ще дари първите месечни такси от всички нови абонаменти за общата кауза срещу CОVID-19.

Солидарността обхвана всички браншове. Редица бизнеси и съсловни организации решиха да помагат с дейността, която развиват. На над 300 хиляди лева възлиза дарението на прокуратурата. Застрахователите от ДЗИ, съвместно със Софийската лекарска колегия, обявиха застраховки на медиците.

От началото на извънредното положение в страната са се записали близо 4000 доброволци, като броят им продължава да расте. Софтуерната компания "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" направи онлайн регистър -dobrovolec.bg.

Представители на Синдикалната федерация на служителите на МВР ще направят дарение на пловдивската болница "Свети Мина". Помощта включва 50 маски за мкогократна употреба, 600 чифта ръкавици, 20 защитни облекла и 10 шлема.

ЕТО И ОСТАНАЛИТЕ ДАРИТЕЛИ:

• Столичният кмет Йорданка Фандъкова прие два автомобила от "Мото Пфое". Колите са предоставени временно на Столичната община и с тях ще се правят доставки по домовете на храна и лекарства на хора в нужда. Така екипите на общинската дирекция по аварийна помощ и превенция вече са 20."Благодаря на "Мото Пфое", на управителите Атанас Фурнаджиев и Масухиро Ояма, които се свързаха с мен преди ден и поискаха да помогнат с два лекотоварни автомобила. Така и те се включиха в екипа на тези, които "Носим добро вкъщи", каза фандъкова.

• 200 000 лева дарения е получила държавната болница в Монтана, фирми, институции и физически лица от Монтана и страната са дарили парични средства, апаратура, оборудване и защитни облекла, на МБАЛ " Д-р Стамен Илиев" за борба с коронавируса. Болницата е получила апарати за белодробна вентилация - (респиратори), монитори, перфузори, тримоторни болнични легла, многократни водоустойчиви медицински защитни облекла, защитни шлемове и еднократни медицински защитни облекла- тип гащеризон.

• Митрополит Гавриил предаде дарение от името на БПЦ на Многопрофилната болница за активно лечение "Професор д-р Параскев Стоянов" АД в гр. Ловеч. Помощта включва 2 компютъра, многофункционално устройство Ксерокс и 3 стоящи смесители с електрически водонагревател, като общо стойността на дарението възлиза на 2 000 лв.

• 144 100 лв. са постъпили като дарения по сметките на общинската болница в Горна Оряховица, където вече има постъпил на лечение пациент, болен от коронавирус. В кампанията до този момент са се включили 46 фирми и физически лица. Сред най-големите дарители са общинските съветници в железчираския град, които събраха 5 хил лв. отличните си възнаграждения. Местен производител пък е дарил 6000 литра спирт на стойност 6180 лв. От ръководството на лечебното заведение изказват своята благодарност към дарителите.

• Община Благоевград предостави защитни костюми, предпазни шлемове и маски на окръжната болница в града. Дарението включва 50 бр. защитни маски, 50 бр. защитни костюми и 20 бр.предпазни шлемове за лице, които са за многократна употреба.

• Кметове на населени места в момчилградско започнаха да раздават маски за многократна употреба на възрастните хора в момчилградските села. Акцията е част от кампанията на общинския кризисен щаб за ограничаване разпространението на коронавируса. Ще бъдат раздадени 2 000 маски. Част от тях са от дарението, направено от фирма "Алтекс", а останалите са осигурени от Община Момчилград.

• Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев осигурява безплатна храна и за служителите на Националното ТОЛ-управление на КПП-тата в Стара Загора. Храната е осигурена с лични средства на депутата и ще бъде доставяна на служителите на Националното ТОЛ-управление по същия начин, по който се доставя и за служителите на реда.


© 2024 BBA All rights reserved!