Над 1,2 млрд. лв. струва болничният престой за 6 месеца

01.10.2019

Източник: в. Труд

 

Над 1,2 млрд. лв. е струвал болничният престой на здравноосигурените българи през първото полугодие на 2019-а. Това е общата сума, изплатена от НЗОК на лечебните заведения за първото и второто тримесечие, за оказана от тях болнична помощ. В тези средства се включват и разходите както за медицински изделия - 40,6 млн. лв., така и за медикаменти за онколечение и животоспасяващи лекарствени терапии - 222,3 млн. лв. (поради липса на данни за преводите за медикаменти за второто тримесечие, "Труд" взима за база разходите от първото, които са малко над 111 млн. лв.).

Данните бяха предоставени в понеделник от Министерството на здравеопазването като "целта е, от една страна, да бъде постигната максимална прозрачност, а от друга да се създаде възможност за извършване на различни по обхват сравнителни анализи по показатели, отчетени от лечебните заведения", посочват от ведомството.

Най-малко средства са преведени на болниците в Северозападна България общо 17,8 млн. лв. за болнична дейност (без консумативи и лекарства) за болниците във Видин, Враца и Монтана.

Предстои отчети да бъдат публикувани и за следващите тримесечия.


© 2024 BBA All rights reserved!