На първо четене - акушерките и медсестрите ще могат да отварят свои кабинети

28.02.2020

Източник: Zdrave.net

С 93 гласа "за", 6 "против" и 52 "въздържали се" парламентът прие на първо четене промените в Закона за лечебните заведения (ЗЛЗ).

Промените предвиждат акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да извършват самостоятелно медицински и здравни грижи. Те ще могат да правят манипулации като поставяне на инжекции, обработване на рани и др., както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.

През ЗЛЗ се променят още Закона за трансплантациите, Закона за здравното осигуряване и Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Д-р Нигяр Джафер от ДПС и в зала изрази несъгласие през преходни и заключителни разпоредби да се правят подмени в други закони.

БСП няма да подкрепи законопроекта и ще гласува с "въздържал се", заяви и доц. Георги Йорданов, цитиран от „Фокус“. "Предлага ни се един закон, който отново има основния недостатък, че през него се променят доста други закони, които практически нямат отношение към здравеопазването. Това предполага подмяна на дебата, т.е. не достига времето за дебат", каза той.

Доц. Йорданов заяви, че  с предложените промени се изменя основния принцип в защита на лечебните заведения. "Създава се възможности да бъдат запорирани обособени части от държавните и общински болници и средствата за тях да отидат за изплащане на просрочените им задължения към кредиторите. Това представлява и за мен отключва процеса на една приватизация", каза той.

Припомняме, че част от депутатите се обявиха и срещу възможността акушерки и медицински сестри да откриват самостоятелни практики. „Може и да има място за откриване на самостоятелни практики, но давате ли си сметка какво означава осъществяване на такава дейност без лекарски контрол, колко е широко това понятие?“, заяви проф. Михайлов по време на обсъждането на законопроекта на първо четене в парламентарната здравна комисия.

„Навремето е било нормално акушерките да водят консултации и раждане, но сега ситуацията е съвсем друга. Медицината е друга. Ако оставим акушерките да водят консултации без лекарска намеса, кой ще носи отговорността, когато настъпят усложненията“, попита тогава и д-р Калин Поповски от ОП.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!