На Гергьовден махат КПП-тата, отварят тераси на заведения, басейни, ще се тренира навън Това е пробата - трябва да се научим да живеем с коронавируса, обяви премиерът. Ако пробата се окаже грешка и има нов бум, ще се затяга пак

04.05.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Заведенията на открито да могат да работят, но масите да са разредени, а персоналът - с предпазни маски.

Разрешават се и индивидуалните тренировки на стадионите, след като прежражденията в паркщовете паднаха от неделя, отворени бяха и планините.

Басейните също ще отворят врати. Разрешава се и провеждането на шофьорски курсове.

Тези облекчения на досегашните мерки за налагане на социална изолация срещу коронавируса обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че по всяка от тях има пълното съгласие на Националния оперативен щаб. Кои точно да са облекченията, пък се правело на принципа проба-грешка и при увеличаване на заразените и смъртните случаи в следващите дни ще има ново затягане, разясниха Борисов и шефът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски.

Изискване при всяко едно облекчение е да продължи да се спазва дистанция между хората и да се прави стриктна дезинфекция, заяви още Борисов. И призна, че има и мрачни сецнарии, според които може да последва по-силна от първата вълна заразени.

Целта на облекченията е да се помогне на психическото здраве на хората, а не да се търси ефект за икономиката и бюджета, разясни Борисов, въпреки че по-рано през деня заяви, че облекченията ще започнат от тези сфери, които ще донесат най-много приходи в хазната. "Въпреки че това, че хората ще работят, също е добре, ще носят заплата вкъщи", добави министър-председателят.

Правителството и щабът са постигнали съгласие и за премахване на КПП-тата на входовете и изходите на София и областните градове. То обаче щяло да стане най-рано, в следобедните часове на Гергьовден.

"Страх ме е, че ако го направим по-рано, стотици хиляди ще тръгнат да пътуват за празника", призна Борисов.

"Считаме, че КПП-тата изиграха много важна роля. Вече имаме определени места, които заграждаме - улица, град, махала, и по този начин ще продължим да действаме", добави той.

Заведенията, които решат да отворят, ще трябва да бъдат проверени преди това от регионалните здравни инспекции, разясни още премиерът.

Изискване за тях ще е на 4 човека да се осигуряват поне 10 кв. м площ, а на една маса ще могат да сядат само членове на едно семейство. Очакванията са малко заведения да се възползват, защото повечето са заявили прекалено малко маси за работа навън и няма да имат икономически ефект, дори да заработят. Тези, които отворят, щели да бъдат тренировка - включително като обучение на персонала занапред, за последващо отваряне и на по-големи ресторанти на закрито, разясни Борисов.

Засега няма да се отварят детските градини и яслите, шефът на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски е бил против. За отварянето им са се изказали проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев.

"Нямаме данни, въз основа на които да твърдим какъв ще е ефектът. Отварянето на детските градини може да доведе до заразяване на персонал в тях, както и на предаване на заразата без симптоми между децата, а оттам разрастване на епидемията", мотивира се Мутафчийски. Според него решение за детските градини и яслите трябва да бъде взето, след като се види какъв ще е ефектът от връщането на децата в училище и градините в Германия след 4 май.

Още от понеделник може да започне обучението на водачи във всички видове транспорт. На среща с премиера инструкторите поели ангажимент курсовете да минават с поставени маски, да се дезинфекцират колите, а теоретичната подготовка и изпитите да минават онлайн или при спазване на дистанция в зали.

По границите също ще бъдат въведени облекчения, като автобусите и камионите вече няма да попълват декларации пред здравните инспектори, разясни доц. Кунчев.

Във вторник ще има коалиционен съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", на който ще се обсъждат и мерки за отваряне на малките хотели и къщите за гости, обяви евентуалните следващи стъпки премиерът.

Със сигурност извънредното положение няма да продължи под тази форма след 13 май. Самата дума "извънредно" била стресираща, затова то ще остане по-скоро като "санитарно", за да се спазват всички мерки за облекчаване на бизнеса, както и здравните, каза Борисов. "Трябва да остане мярката 60/40, трябва да останат банковите и противоепидемичните мерки", обясни премиерът. Още в понеделник правителствените юристи ще са готови с проектозакон, който да регламентира икономическите и социалните мерки след 13 май. Ограниченията ще продължат да се налагат със заповеди на здравния министър Кирил Ананиев.

"Само координираната дисциплина може да ни предпази", заяви Борисов. Той неколкократно благодари на хората, които показват самодисциплина и спазват ограниченията. Увери ги, че усилията им не са на вятъра и не са се "минали", шегувайки се, че най-големите страхове на българина били от течение и да не се мине. Точно заради спазените мерки сме с овладян брой случаи. Много разговори тепърва предстоят, загатна премиерът, но даде пример само с намалелите с 50% инфаркти, които иначе се плащали по скъпи клинични пътеки.

1618 потвърдени случая на коронавируса у нас обяви към 17 ч вчера щабът. Нови 7 положителни проби излязоха през деня, по-рано сутринта бе обявено нарастване на случаите с 47 за последното денонощие.

39 пациенти са в интензивните отделения, общо 316 са в болници. Жените продължават да изпреварват като брой заразените мъже, след като първият месец трендът бе обратен. Сега 805 от регистрираните случаи са на мъже, 813 - на жени.

Здравните инспектори ще контролират още по-строго болниците за съблюдаване на всички предпазни мерки след двете починали медички, обяви министър Ананиев.


© 2024 BBA All rights reserved!