МЗ пак опитва да гарантира комплексно лечение на онкоболните Здравната каса ще плаща повече за палиативни грижи

16.02.2018

Източник: в. Сега

Болниците са длъжни да осигуряват комплексно лечение на онкоболните, гласи проектонаредбата на здравното министерство за пакета лечение, плащан от здравната каса. Това означава, че болницата трябва да предостави на пациента целия комплекс от дейности при терапията на ракови заболявания - от диагнозата, през лечението с химио- или лъчетерапия, диспансеризацията до палиативните грижи. Изключение прави само хирургията, която може да се отчита отделно, т.е. не е нужно там, където е направена операцията, на пациента да се осигури и останалата част от лечението.

Подобен текст съществуваше и в предишните варианти на наредбата за пакета на касата и от 2016 г. болниците трябва да осигуряват комплексно лечение. Масово обаче те се занимават основно с химио- или лъчетарапия и в много по-малка степен осигуряват диспансерно наблюдение и палиативни грижи. Данните за 2017 г. са показателни - от общо 40 болници и диспансери, работещи в областта на онкологията, едва 11 са осигурили комплексна грижа. Всички до една са предлагали химиотерапия, но едва 16 са приели пациенти за палиативни грижи. Пациентите на химиотерапия у нас са били 31 878, броят на диспансерните прегледи, които са извършени на хора с онкологични заболявания в страната, са едва 11 005, а пациентите, получили палиативни грижи, са били 2181.

Едно от обясненията е, че по пътеката за палиативни грижи се плаща прекалено малко - 51 лв. за ден престой. Освен това болниците не са длъжни да имат съответната структура, която да осигурява всички грижи от комплексното лечение, затова и повечето сключват договори с такива, които имат, но реално не пращат пациентите си в другите клиники при нужда.

За тази година се предвижда ръст в цените на 113 клинични пътеки, сред които и на тази за палиативни грижи. Там в бъдеще НЗОК ще плаща по 65 лв. на ден, като максималният еднократен престой, поет от касата, е 20 дни. Рамковият договор за тази година още не е сключен и не е ясно ще има ли промени в условията за плащане на комплексните услуги, т.е. ще има ли и други начини болниците да се мотивират или задължат да поемат комплексната грижа за пациентите си.

Комплексно лечение се предвижда и за някои кожно-венерически и ревматологични заболявания, за редки болести и муковисцидоза.

Както и досега, болниците могат да работят с касата освен по клинични пътеки, по клинични процедури - с престой до 24 часа, и по амбулаторни процедури. Последните са 42 и са за пациенти, при които не се налага постоянен престой в болницата - например при химиотерапия. При тях е възможно както да се удължи престоят на пациента, ако състоянието му го налага, и да се отчетат като клинични пътеки, или обратното - пациенти, приети по пътека, да бъдат изписани по-рано и отчетени по амбулаторна процедура, тъй като не се нуждаят повече от болнично лечение.

ХАОС

Предишната наредба за пакета на НЗОК беше отменена на първа инстанция от Върховния административен съд, тъй като беше издадена на база на също отменен - от Конституционния съд - член в Закона за здравното осигуряване. Без нея касата няма право да плаща за каквото и да било. Още преди втората инстанция да се произнесе обаче, все пак спешно беше приет нужният текст в закона, а сега следва и наредбата.


© 2023 BBA All rights reserved!