МЗ пак обеща по-леки процедури за лекарствата на децата с рак

14.07.2019

Източник: в. Сега 

Родители на деца с онкохематологични заболявания протестираха пред здравното министерство в четвъртък с искане да се улесни достъпът до лекарства за малките пациенти. Те излязоха на улицата, въпреки че вече близо месец се водят преговори с МЗ и здравната каса, а институциите декларират, че процедурите ще бъдат облекчени.

От Сдружението на децата с онкохематологични заболявания припомниха, че проблемът не е решен от 10 години. У нас липсват редица базови медикаменти за лечение на рак, тъй като производителите им смятат позволените пределни цени у нас за нерентабилни. Болниците имат право да купуват подобни лекарства без търг, но за всеки отделен пациент, което затруднява и забавя осигуряването на терапията. Родителите имат обещанието на МЗ, давано и преди, че ще се облекчи редът на доставките - болниците да могат да заявяват определени количества за 3-6 месеца напред, за да няма недостиг.

"Една от първите ни задачи е да елиминираме бюрократичната тежест за родителите на деца с онкологични заболявания. Ще оптимизираме обхвата на документите, сроковете за подаването им, както и взаимоотношенията между отделните лечебни заведения и институциите при осигуряване на необходимите лекарствени продукти. Родителите няма да се занимават повече с документация. Това ще се случва на ниво болница - здравна каса", каза зам.-министър Жени Начева. Тя обеща, че промените ще са факт от септември.


© 2023 BBA All rights reserved!