МЗ готви нови промени в наредбата за специализациите

12.02.2018

Източник: Zdrave.net

Нови промени в реда за специализациите на лекарите подготвя здравното министерство. Една от идеите е да се върнат конкурсите, информира bTV.

Редът, по който специализират лекарите сега, е от 2015 година и доведе до положителни тенденции. Според данни, предоставени от здравното министерство, повече от 70% от завършилите през последните 3 години български лекари вече специализират. Увеличава се и броят на лекарите под 30 години. Така например през 2014 година те са 1156, а три години по-късно вече са 3100.

Делът им в общия брой лекари също е по-висок – през 2014 година той е 3,6 на сто, а през миналата година – почти 10%.

От 2015 г. болниците сами определят броя на специализантите, които могат да обучат. Трябва да ги назначат на специализантско място и да им осигурят поне две минимални работни заплати. Началникът на Клиниката по хирургия в Първа градска болница доц. Гърбев обяснява, че по тази причина ограничават приема.

„При нас парите идват от бюджет, който се определя от клинични пътеки. Те не са увеличавани през последните 10-12 години, а непрекъснато растат разходите“, коментира доц. Гърбев.

Самите медици предлагат да се върнат конкурсите, както и да се даде възможност и на лекарите, които не са назначени на място за специализант, да специализират.

„Представете си един млад човек, който 2-3 години работи в едно хирургично отделение и после те не му се броят или той просто ги губи за взимането на специалност“, даде пример председателят на Акредитационната комисия на БЛС д-р Юлиян Йорданов.

Според болниците проблемът ще се реши с осигуряването на пари за заплати на специализантите.


© 2024 BBA All rights reserved!