Москов с призовка в следствието днес. Очаква се обвинение за турските ваксини.

21.11.2016

Източник: в. Труд

Министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов е призован да се яви днес следобед в следствието във връзка с разследването за разменените дарения на ваксини между България и Турция.

"Ще се явя, но не зная за какво ме викат", каза вчера Москов пред Би Ти Ви. Той разказа, че в изминалите 5-6 месеца "половината състав на министерството е бил на разпити".

Очаква се Москов и двама негови заместници да бъдат обвинени заради неизгодни параметри на даренията, съобщи "Правен свят позовавайки се на компетентен източник.

През 2015 г. Турция прати като дарение на България 100 000 дози петвалентна ваксина "Пентаксим". В допълнение към дарението страната ни получи и ваксина "Еувакс В" срещу хепатит В, която е забранена за ползване у нас. Здравното министерство обяви, че е задържало еувакса на склад, за да го ползва в случай на засилен бежански натиск. В замяна България се задължи да дари на Турция 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), наше производство. Вносът на ваксини за задължителния имунизационен календар у нас последва криза в доставките по производствени причини, която миналата пролет предизвика обществено недоволство.

В началото на годината започна разследване за икономическата целесъобразност при сделката с ваксините -цените на вноса и износа. Разследващите оставиха настрана въпроса дали ваксините са опасни за децата.

"Министерството и аз като министър сме защитили държавния интерес. Първо, като гарантиране на имунизационния календар и второ, като финансови стойности за държавата. Относно бюджета -дали е ощетен, само ще кажа, че България е дарила ваксини над 300 000 лв. и е получила дарение за над 3 000 000. От това единствените губещи бяха определени фармацевтични фирми, които два пъти не са се явили на търг и са поставили под срив имунизационния календар на държавата", коментира Москов вчера. Запитан има ли да каже нещо на главния прокурор, той отговори: "Добро утро."

Няма да ходи в партията на Кънев

В политически план Петър Москов разясни, че няма намерение да се включва в новия проект на председателя на ДСБ Радан Кънев. "В идните месеци планирам да работя за подсилване и укрепване на Реформаторския блок, който заедно с един силен ГЕРБ да създаде стабилен десноцентристки фронт, който да се противопостави на БСП и ДПС", каза здравният министър пред Би Ти Ви. Попитан дали би участвал в служебно правителство, Москов обясни, че няма такова намерение. По повод твърденията на Атанас Атанасов от ДСБ, че представители на РБ са се предлагали за министри на Бойко Борисов, преди да се подпише дори споразумението за управление, Москов коментира, че това не е вярно. "Имаше списък от страна на РБ с министри, в който аз не бях. В последния момент нещата се промениха", каза шефът на здравното ведомство.

 


© 2024 BBA All rights reserved!