Мораториумът за лекарствата спестява поне 40 милиона. В половин Европа прибягват към такава временна мярка, обяви зам.-министър Бойко Пенков

11.12.2017

Източник: в. Стандарт

Мораториумът за нови лекарства, който беше отхвърлен с президентско вето, ще спести най-малко 40 млн. лв. в бюджета на Здравната каса. Това обясни здравният зам.-министър Бойко Пенков пред БНР, който потвърди позицията на кабинета, че забраната трябва да остане в сила. В противен случай ще се наложи актуализация в бюджета на НЗОК в края на 2018 г.

"40 милиона! Представете си по 1000 лв. за един среден болничен разход на пациент. Това означава едни 40 000 човека, за които няма да бъде платена извършената за тях работа. Трябва някой да бъде ощетен. Тези, които в момента протестират, да ми кажат кой да бъде ощетен", призова Пенков. Според него има алтернативи на новите лекарства, които няма да могат да се поемат от НЗОК. "Нашите колеги прецениха, че съществуват съвременни, алтернативни, ефективни терапии, които са на въоръжение в момента и които касата плаща. Интересно беше, че се предлагат три лекарства, които са за редки заболявания, за които до момента касата не е плащала. Учудването ми беше защо кандидатстват за нещо, което по принцип касата не плаща. Това означава, че най-вероятно после ще има допълнителен натиск да се включи и това, и това, и т. н.", каза още той.

Според оценка на външни експерти от Европа повишаването на разходите за лекарства и въвеждането на новите молекули биха донесли бюджетен дисбаланс в рамките на около 100 млн. лв. Зам.-министърът цитира и анализ на британски институт за изследване на нови лекарства, който препоръчва конкретна иновативна формула да се прилага само в единични случаи на пациенти над 65 г., чието заболяване прогресира бързо, а в България тази формула е била определена за терапия първа линия, "което е грубо нарушение" според Пенков.

Той даде пример, че подобен временен мораториум е имало в Румъния за две години. Цените в Полша пък са били замразени за три, а в Испания са били свалени с кралски указ.

"Всеки прави нещо, за да може да овладее този непрекъснат ръст на разхода за лекарства. Всяка една държана търси най-доброто за своите хора -да може с тези средства, които има, да осигури по-голямо количество молекули. Различен тип временни мерки са вземани в половин Европа", посочи Пенков. Той посочи, че България е на седмо място в Европа по разходи за лекарства на глава от населението.

Междувременно от БСП обявиха, че ще гласуват против мораториума при повторното му обсъждане в парламента. "Медицината се развива с много бързи темпове и не бива на граждани на ЕС да се отнема правото на достъп до най-модерните й достижения. Партията ще подкрепи президентското вето", заяви пред БНР червеният депутат от здравната комисия проф. Георги Михайлов.


© 2024 BBA All rights reserved!