Модернизират 400 линейки със 160 млн. лв.

03.10.2017

Източник: в. Труд

С модерна апаратура за 160 милиона лева ще бъдат оборудвани 400 коли за спешна помощ у нас. Това стана ясно от думите на зам.-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по време на кръгла маса след провелия се IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология в София през почивните дни. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Предстои да бъде изготвена и спецификация на нужните от дефибрилатори. По време на конгреса Нейков и неговата колежка -зам.-министър Лидия Нейчева поеха ангажимент НЗОК да започне да заплаща напълно устройства за превенция от внезапна сърдечна смърт - сардиовертер-дефибрилатори. Това обаче ще се отнася само за най-рисковите пациенти, които вече са преживели сърдечен проблем.

България е единствената страна в ЕС и на Балканите, в която тези устройства не са напълно безплатни. Към момента здравната каса плаща 6000 лв. за медицинското изделие, а болният доплаща още почти толкова. У нас се имплантират 20-25 устройства на година.

По думите на Нейчева с предлагането на кардиовертер-дефибрилатори на централизираната онлайн платформа за търгове, цените им ще паднат значително. Тя се съгласи, че е страшно много българските пациенти да доплащат 48% от цената на медицинските изделия.

 


© 2024 BBA All rights reserved!