Млечните крусти се третират ефективно със зехтин

07.02.2022

Източник: УМБАЛ "Софиямед"

 

Д-р Ива Костова, лекар в детското отделение на „Софиямед“ обяснява в списание „Кенгуру“, че млечните крусти са форма на себорейния дерматит, който засяга скалпа на детето. „Може да се прояви и другаде – обикновено себореята харесва влажни, топли местенца (най-вече гънките между носа и очичките, между веждите, по ушите, в редки случаи и по гениталиите). Състоянието е често срещано, не е заразно и е безобидно, стига малчуганът да не прояви форми на дерматити, екземи, алергии".

 

Според нея, ефективно е третиране със зехтин (или кокосово масло), преварен на водна баня. "Намазвате обилно скалпа на мъничето, оставяте го да престои известно време и измивате с мек бебешки шампоан. След това разресвате с мека четка, можете да подсушите и с кърпа“.

  

Д-р Костова съветва родителите в никакъв случай да не се опитват да изстъргват крустите с нокът. „Не използвайте козметика против пърхот за възрастни, защото не е подходяща за кожата на детенцето. Вместо това, нанасяйте специализирани бебешки продукти. Ако състоянието се задълбочава, обърнете внимание дали можете да го свържете с нещо провокиращо и се консултирайте с вашия педиатър“, допълва тя.

 

Интервюто може да намерите тук.


© 2023 BBA All rights reserved!