Министърът: Средствата достигат до болниците при извършени и отчетени дейности по клинични пътеки

16.09.2019

Източник: Zdrave.net

 

Увеличението на възнагражденията на медицинския персонал в лечебните заведения, е ангажимент и отговорност на управителите/директорите на болниците. Министърът на здравеопазването може единствено да създаде рамката и правилата за справедливо разпределение на финансовия ресурс, в това число и на ресурса, предвиден за възнаграждения.

Това казва министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от пресцентъра на МЗ, в отговор на думите на премиера Бойко Борисов, че той трябва да обясни къде са отпуснатите от правителството средства за увеличение на заплатите на медицинския персонал. „И аз искам двойно. Кой не иска двойно? Всеки иска двойно. Ние милиарди влагаме в инвестиции. Вчера съм се карал на Ананиев - къде са 50-те милиона, които дадохме. А те не са 50, те са 86 млн. Да се оправдава той къде са", каза Борисов в коментар за протеста на медицинските специалисти.

Здравният министър подчертава, че е изпълнил отговорността си с утвърждаването на Методика за формирането на разходите за персонал.

„С решения на Министерския съвет 36 млн. лв. достигнаха до лечебните заведения по реда на Наредба № 3 за дейности извън задължителното здравно осигуряване. По тази линия са подпомогнати държавни и общински лечебни заведения в труднодостъпни и високопланински райони в страната, белодробните болници, психиатричните болници и спешната помощ. Отделно от това с 50 млн. лв. – разблокирани средства от резерва на НЗОК, считано от 1 юли са увеличени цените на повече от 120 клинични пътеки“, уточнява министърът.

„Всеки гражданин трябва да бъде наясно, че средствата от Националната здравноосигурителна каса, както и тези от Министерството на здравеопазването (по Наредба № 3) достигат до болниците при извършени и отчетени съответните дейности по клинични пътеки и по Наредбата за дейности извън задължителното здравно осигуряване“, допълва още министър Ананиев.

 


© 2024 BBA All rights reserved!