Министърът: Ще осигурим „зелени коридори“ за хората над 65 години Ние сме длъжници на българските медици, защото благодарение на тях контролираме заболеваемостта от коронавируса

06.11.2020

Източник: Zdrave.net 

 

Нови мерки до момента няма да въвеждаме, защото най-важните мерки, които дават резултат във всички държави по света, които са приложими и към нас, и които и в момента действат, са  носенето на маски на закрито и на открито – там, където не можем да спазваме дистанция от метър и половина, дезинфекцията или миенето на ръцете, което трябва да е съпроводено с проветряване на помещенията, отваряне и дисциплината. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред bTV снощи.

„Ето тук е основният проблем, който на нас ни куца – дисциплината, разумът на хората, разбирането на опасността и спазването на тези мерки. Не е въпросът да се разпишат заповеди. Не е въпросът да напишем някакви указания. Много е важно хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и този разум е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите“, допълни той.

Припомняме, вчера главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи въвеждането на няколко нови мерки като отпадане на карантината за контактните медици, пълномощия за министъра да командирова медици в страната, 50% присъствие в офиса, вечерен час за всички заведения в страната, "зелен коридор" за пазаруване на хората над 65 г. и др. От тях консенсус е постигнат само за пазаруването на възрастните. 

По думите на здравния министър сега е важно държавата да бъде стабилна, а хората - спокойни, че нещата, които предстоят да се случват в България, са предвидими. „Заболяемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС и в Европейското икономическо пространство, сравнена със заболяемостта в тези държави. На Балканския полуостров ние сме на четвърто място по заболяемост. Това означава, че ние контролираме кризата. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ на хората, които имат нужда от това, за да можем да протектираме тяхното свободно предвижване и да не излагаме на риск живота и здравето ни. Това са хората над 65 години, хората с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко“, допълни министърът.

Той уточни, че има достатъчно лични предпазни средства, консумативи и медикаменти за болниците. „Нека хората да не се притесняват, че ако се разболеят от коронавирус, това е присъда. Много е важно, тъй като в България се наблюдава един елемент на нарастване на смъртността, защото хората много късно търсят лекарската помощ. Това е много важно да го разберат българските граждани. Нека да не се самолекуват. Нека да не четат какво пише в интернет. Нека да не пият лекарствата на съседа си, който е болен, а да се свържат с лекар, да чуят неговото професионално мнение. Това е най-важното, за да се преодолее тази криза. Разумът, дисциплината и интелектът“, заяви министърът.

По отношение на свръххоспитализациите проф. Ангелов заяви, че те произтичат от страха на хората. „И аз имам близки хора, дори в моето семейство, които са положителни, които живеят с чувството на страх за някакъв тип обреченост. Заболяването е преодолимо, то е победимо. Да, в България има няколко места, където имаме проблем. И ние ги знаем. Едното място е София, другото място е Шумен, другото място е Бургас. Имаме проблем в Северозападна България, във Враца“, каза той и подчерта, че там, където хората не искат да разберат ролята на мерките, резултатът е лош.

В отговор на въпрос имали съпротива от частните болници да приемат пациенти с COVID, министърът заяви, че няма съпротива, а има различни доводи в различни посоки. „Например благодаря на частните болници, които са в Пловдив. Благодарение на тях проблемът в Пловдивска област е контролиран. В София също нямаме проблем с частните болници. Проведохме разговори с няколко големи лечебни заведения, с други сме в непрекъсната комуникация. Няма отпор. Има в някои частни болници, които са специализирани, притеснения, че може по някакъв начин – в специализирана, да кажем, очна болница, ние да закараме пациент с пневмония. Това няма как да се случи. Така че тези техни притеснения са безпочвени“, каза проф. Ангелов.

Той коментира и обещаното увеличение на заплатите на лекарите, сестрите и санитарите. „Всеки един български лекар, който работи в болница, всяка една сестра, която работи в болница, всеки един санитар, независимо каква е болницата – държавна, общинска, областна – ще получи лекарят по 600 лева, сестрата по 360 лева, санитарят по 120 лева. Това ще бъде към всяка заплата, всеки месец, от 1 януари до 31 декември догодина. Ние го дължим на българските лекари и сестри, ние сме длъжници на тези хора. Защото въпреки лошите възнаграждения на някои места, те не се отказаха, те бяха плътно в болниците, плътно в линейките, те са на местата си. Благодарение на тях ние сме на тези места в ЕС и на Балканския полуостров. Поклон, колеги!“, каза министър Ангелов.

По отношение на ваксината срещу коронавируса той уточни, че едва след като бъде регистрирана на европейския пазар, ще бъде внесена в България. „Тази ваксина трябва да е безопасна. За българските граждани тя ще бъде безплатна и доброволна. Всеки български гражданин, който попада в уязвимите групи, които са над 2 милиона, има възможността да се възползва от тази ваксина. Всички лекари, сестри, санитари и други служители на първа линия също са предвидени за безплатна ваксина. Така че всеки, който счита себе си за рисков, ще има достъп до тази ваксина – доброволна и безплатна. И няма да бъде включвана в имунизационния календар“, каза той.


© 2023 BBA All rights reserved!