Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: Държавата ще плаща транспантациите на българи в чужбинa

19.09.2019

Източник: в. Телеграф

 

Държавата ще заплаща трансплантациите на български пациенти във всички страни, не само в Европейския съюз, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на фона на започващите протести на пациенти с искане за неговата оставка. Причината е, че не е изготвена национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите.

"Няма да оставим хората сами да си търсят къде да си правят трансплантации. Наредбата ще стане факт след броени дни. Нещата ще бъдат точно регламентирани", заяви Ананиев пред бТВ.

"За съжаление прекъсването с виенската болница е станало, преди да стана министър. Правихме много опити да възстановим доверието, но до момента промяна няма. Въпреки това намерихме възможност да се извършва трансплантация на най-нуждаещите се в чужбина", коментира още Ананиев. "18 българи имат нужда от спешна трансплантация. Ще започнем, след като наредбата премине обществено обсъждане и стане факт до две седмици. Тогава ще възложа на двете институции -"Медицински надзор" и НЗОК, да влязат във връзка с извънтрансплантационни центрове, такива има в САЩ, Русия, Украйна... Ще бъдат обучени и наши специалисти и се надявам в средата на другата година трансплантации да се извършват и у нас", каза още той.

"Искането на медицинските сестри за възнаграждение в размер на две минимални работни заплати ще надхвърли основната заплата на лекарите, които работят в болниците", заяви здравният министър по повод недоволството от заплащането на част от медицинските работници. Според него такова развитие може да доведе до напрежение между гилдиите на здравните работници. "Министърът на здравеопазването не увеличава заплатите", заяви Ананиев и отбеляза, че неговата работа е да създаде условия отпусканите от министерството средства да се разпределят справедливо в болничните заведения.

 

 


© 2024 BBA All rights reserved!