Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров се срещна с болничните асоциации

17.08.2021

Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и ръководствата на асоциациите на болниците, включително Българска болнична асоциация, обсъдиха мерките, които следва да се предприемат във връзка  с очакваното увеличение на заболяемостта от COVID-19  в страната. Целта на срещата беше да се набележат мерки, така че да се намали натискът върху болниците при евентуална нова вълна, съобщиха от МЗ.

 

"Моето категорично становище е да не се спират плановите операции", посочи здравният министър.  

 

Директорите на лечебни заведения получиха информация, както за наличностите на медикаменти, използвани при лечението на пациенти със SARS-CoV-2, така и за предприетите действия за осигуряване на допълнителни количества лекарствени продукти. На срещата бяха уточнени техническите подробности и проблеми, които биха възникнали по време на новата вълна от COVID-19, като оперативна самостоятелност в преобразуването на леглата за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, създаването на софтуер за наличните свободни легла, обезпеченост с медикаменти и консумативи.

 

По време на срещата министър Кацаров посочи, че се водят разговори за увеличаване на цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19, както и че Министерството на здравеопазването предлага пакет за диагностика и лечение на пациенти с COVID-19  в амбулаторни условия.

 

Освен това, за да бъде облекчена работата на лечебните заведения и към тях да се насочват само пациенти, които трябва да бъдат лекувани в болнични условия, центровете за спешна медицинска помощ ще получат критерии, на база на които да преценяват дали пациентът има нужда от хоспитализация или може да се лекува в извънболничната помощ.

 


© 2024 BBA All rights reserved!