Меркел и Макрон: ЕС да се готви за втора вълна на COVID-19

11.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Лидерите на франция, Германия и още четири държави - членки на ЕС, обявиха, че Европа изостава в битката с коронавируса, и призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията, съобщи Ройтерс.

В бъдеще трябва да има "общ европейски подход" при такива предизвикателства, пишат лидерите на франция, Германия, Испания, Полша, Белгия и Дания в писмо до шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Това е най-сериозният опит на евролидери до момента за насърчаване на комисията да разреши разделението по време на възникналата заради коронавируса криза и особено през първите дни.

В писмото се отделя особено внимание на недостига и неравномерното разпределение на медицински консумативи и оборудване в общността. Те посочват предимно недостига на защитно облекло, медицинска апаратура и ваксини

Лидерите също настояват Брюксел да организира данните за случаите на заразяване и други ключови показатели и всяка държава да има достъп до тях.

Сръбският външен министър Ивица Дачич призова съседните страни да вземат съвместно решение за отваряне на границите в региона. Той благодари на Босна и Херцеговина, че е отворила границата си за гражданите на Сърбия. България и Унгария също ги отвориха. "Границите с Гърция би трябвало да се отворят на 15 юни, но няма напредък в разговорите с останалите партньори. За съжаление, трябва да разговаряме двустранно с всеки от тях", добави Дачич. Очаква се в средата на месеца Турция да облекчи мерките за преминаване на границата й от чуждестранни туристи.

Австрия отваря границите си за граждани от 31 европейски държави, сред които България, от 16 юни. От гражданите, пристигащи от тези държави, няма да се иска да представят тест или да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Най-добрият експерт по заразни болести в САЩ д-р Антъни фаучи пък предупреди, че пандемията от коронавирус далеч не е приключила, и нарече болестта неговия "най-лош кошмар". За период от четири месеца той опустоши целия свят. И още не е свършило, каза фаучи.

15 милиона иранци може би са били заразени с коронавирус след началото на епидемията в Иран през февруари, призна един от най-добрите здравни служители в страната. Според Ехсан Мостафави това означава, че всеки пети иранец е бил болен от заразата.

Същевременно почина 55-годишният президент на Бурунди Пиер Нкурунзиза, който довършваше мандата си. Според информацията държавният глава е починал от сърдечен удар, след като се почувствал зле. Местни медии обаче твърдят, че той може би е починал от коронавирус, което би го направило първия президент в света, покосен от заразата.


© 2023 BBA All rights reserved!