Медицината изпревари правото по брой студенти Най-масовите направления в нашите университети обаче остават икономика и администрация и управление

29.01.2019

Източник: в. Сега 

Медицината вече е изпреварила правото по брой на обучаващи се студенти. Това съобщи вчера просветният министър Красимир Вълчев във Варна.

Данните от най-новото издание на рейтинговата система показват устойчив ръст в броя на студентите по медицина у нас. Ако през 2013 г. кандидат-медиците са били 6004 души, а през 2016 г. - 8798, то през 2018 г. вече броят им скача до 10 885 души. За сметка на това следващите право намаляват постепенно от 11 475 през 2013 г., на 10 605 през 2016 г. до 9954-ма през 2018 г. Т.е. за първи път от години кандидатмедиците са повече от кандидат-юристите. Така медицината се нарежда на 4-то място по брой студенти след икономика, администрация и управление и педагогика, а правото остава на пето място.

Промяната в интересите на младежите е закономерна на фона на отличната реализация на завършилите медицина. Голяма част от тях заминават да работят за по-високи заплати в чужбина. Затова управляващите често говорят как трябва да се вземат мерки за задържането на медиците у нас. Медицинските специалности са много търсени и от чужденци, които идват да следват в България.

Въпреки добрите показатели на медицинските специалности обаче и към днешна дата имаме недостиг на специалисти по здравни грижи, особено на медицински сестри, посочи министър Вълчев, според когото в следващите години се очаква глобален недостиг на кадри във всички сфери. Затова според него е важно системите на висшето и на професионалното образование да имат профилно съответствие с потребностите на пазара на труда. Според Вълчев е трудно да се прогнозира от колко кадри ще имаме нужда в сферата на здравеопазването и на образованието, затова и усилията на МОН са насочени преди всичко към преструктуриране на приема в университетите и промяна във финансирането им.

Просветният министър повтори тезата си, че приемът трябва да продължава да се редуцира в още по-голяма степен в стопанските, правните и социалните науки, където нерационалното търсене е избуяло в последните години, а да се увеличава в други като природо-математическите, аграрните, инженерните и педагогическите специалности. С изцяло освободен прием, стипендии и допълнително финансиране на висшите училища трябва да се насърчава и интересът на младежите към физическите и химическите науки, енергетиката, химическите технологии, математиката, смята министърът.


© 2024 BBA All rights reserved!