МБАЛ "Бургасмед" с отделение по гръдна хирургия

21.05.2016

Източник: zdrave.net

Д-Р ТАНЬО СТЕФАНОВ:

Д-р Стефанов завършва медицина през 1994 г. Започва работа в ЦСМП- Пловдив, клон с. Калойново. От 1995 г. работи в Окръжна болница гр. Пловдив като хирург. Взема специалности по хирургия през 2001г. и по гръдна хирургия през 2004. От 2002 до 2004 г. работи във УМБАЛ"Свети Георги", гр. Пловдив като гръден хирург. 2004г. до 2006г. работи в lu II хирургия на МБАЛ Пловдив. От 2008 г. до 2016 г. е началник II хирургия в МБАЛ Пловдив. От 2010 г. е магистър по здравен мениджмънт, а от 2015 г. -доктор по медицина. Член е на Европейската асоциацията по гръдна хирургия. Има редица специализации у нас и чужбина. Има завършени курсове по ехография на коремни органи и повърхностни структури, видеоасистирана торакоскопска хирургия, лапароскопска хирургия и ФБС (фибробронхоскопия).

- Д-р Стефанов, вие завеждате новооснованото отделение по гръдна хирургия в най-модерната частна болница в черноморска област МБАЛ "Бургасмед". Какви са плановете ви за развитие на звеното?

- Изключително съм радостен, че с откриването на отделението по гръдна хирургия в МБАЛ "Бургасмед" пациентите в област Бургас вече ще имат възможност да получат компетентна и високоспециализирана помощ и в тази област на медицината. Досега специалността се развиваше в рамките на отделения по обща хирургия. Сега Бургас ще разполага със самостоятелно отделение по гръдна хирургия в една от най-големите частни болници, разполагаща с квалифицирани специалисти и топ апаратура. Това е сериозна стъпка на развитие и вярвам, че можем да отговорим на очакванията на пациентите.

- Пациенти с какви заболявания ще лекувате?

- Ще лекуваме пациенти със заболявания от целия спектър на голямата хирургия - доброкачествени и злокачествени заболявания на бронхиалното дърво, белодробния паренхим, медиастиума, плеврата, гръдната стена и диафрагмата. Всички заболявания на гастроинтестиналния тракт и жлъчно-чернодробната система. Хернии на предна коремна стена, слабинния канал и диафрагмата. Широкият спектър, в който ще работим, е обусловен от големия опит на екипа ни в областта на коремната и гръдната хирургия.

- С каква апаратура и инструментариум разполага звеното?

- В отделението ще прилагаме основно ендоскопски методи на лечение. Това са т. нар. безкръвни операции, като и отворената хирургия ще има своето място. Разполагаме с колона за лапароскопска и видеоасистирана торакоскопска хирургия, медиастиноскоп за видеоасистирана медиастиална лимфаденектомия, разбира се, окомплектовани със съвременен инструментариум. ФБС за диагностично верифициране на формациите и саниране на бронхиалното дърво. На наше разположение са 2 операционни зали, оборудвани по най-модерен и съвременен начин. Отделението на този етап разполага с 12 легла, разположени в стаи с чудесни условия, така че нашите пациенти да могат да се чувстват комфортно по време на престоя си за лечение.

- На какъв екип ще могат да се доверят пациентите?

- Пациентите могат да се доверят както на моя опит, който е повече от 22-годишен, така и на екипа ми. Част от него е д-р Данчо Янакиев, д.м. гръден хирург, дълги години работил в Otto Wagner Spinal - Wien, Австрия. Той се завърна в България, за да сподели и предаде богатия си опит по специалността, за което съм му изключително благодарен. С неговото присъствие в екипа ни ще можем да прилагаме най-модерните и съвременни методи в областта на гръдната хирургия.


© 2024 BBA All rights reserved!