Маските на открито пак задължителни от четвъртък

21.10.2020

Източник: в. Монитор

 

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг. Той е на посещение в област Ловеч, за да се запознае на място с организацията във връзка с разпространението на СOVID-19 в района и готовността на лечебните заведения за справяне с пандемията. Здравният министър участва и в заседание на Областния кризисен щаб.

Според здравния министър, ако мярката се спазва, ще има намаление на болните от коронавирус с 30%. Маските на открито ще са задължителни до края на месец ноември, ако заболеваемостта намалее ще има промяна.

"Един ден даваме на хората да се снабдят с маски, от четвъртък ще станат задължителни със заповед, как ще се носят маски от децата, ще се обсъди с образователния министър Вълчев", каза още министър Ангелов, той изтъкна,че няма да се затварят нощни заведения.

От 22 октомври пък със заповед се намалява и карантината от 14 на 10 дни. "Мерките са еднакви за всички", категоричен бе Ангелов.

Националният логистичен център ще бъде в София, ще работи като кол център - 24/7, страната ще бъде разделена на 6 области, този център ще осъществява активна логистика, за да няма излишно губене на време.

По време на заседанието на кризисния щаб в Ловеч вечерен час ще има за непълнолетните в града, ще се ограничат и командировките на служители.

"Ситуацията в област Ловеч е контролирана, но попада в оранжевия код за коронавирус. Имаме 6 лечебни заведения, които са ангажирани пряко с лечение на коронавирус. В Троян и Ловеч има достатъчен брой легла за болните. Учебния процес на област Ловеч ще продължи присъствено. МВР контролира за спазването на мерките и дистанцията", каза още здравният министър.

"Важно е да има разбиране от обществото, защото залогът е животът и здравето на хората", каза още Ангелов.


© 2023 BBA All rights reserved!