Марли и спринцовки ще се купуват с централна поръчка Здравното министерство иска да пазарува консумативи на едро за всички болници

17.10.2016

Източник: в. Сега

Имаме идея и най-простите консумативи за болниците - марли, спринцовки - евтините медицински изделия, също да се купуват централизирано с електронен търг, обяви здравният министър Петър Москов. Това значи болниците да подават към МЗ заявки за нужните им количества, а след това през електронната платформа ще се обединяват всички получени заявки за отделните изделия и ще се договарят общи количества.

Идеята обаче не може да се осъществи за скъпите медицински изделия, които се прилагат в ортопедията, сърдечносъдовата и неврохирургията - клапи, клипси, винтове и т.н., при които са най-големите съмнения за огромно завишаване на цените, които след това се плащат от пациентите. "Там преценката какво точно изделие е нужно за конкретния болен е на лекаря и няма как да се договарят големи общи количества", смята Москов.

Не е ясно кога консумативите ще се включат в електронните търгове на МЗ. Очаква се днес да заработи електронната борса за лекарствата, т.е. да бъдат поканени за оферти търговците на лекарства. Заявките на болниците за всички нужни им лекарства са вече в здравното министерство. След като дистрибуторите дадат офертите си за заявените количества, за всяка позиция ще се изберат трите най-евтини оферти и с тези търговци ще се сключи рамково споразумение. След това, когато дадена болница има нужда от съответния медикамент, ще прави обществена поръчка между трите доставчика, с които има рамково споразумение. Очакванията са това да намали цените, на които болниците купуват лекарства, с между 5 и 20 на сто.


© 2023 BBA All rights reserved!