Андрей Марков: Ако има Болнична федерация, лечебните заведения ще могат да участват в договорния процес Големият проблем в здравеопазването е свързан с изоставането на цените на клиничните пътеки от реалната им стойност

30.08.2019

Източник: Zdrave.net 

 

„Върви се в правилната посока и стъпка по стъпка Болничната Федерацията се създава. Съвременното ниво на организация на обществения процес изисква не да имаме много организации, които не могат да се разберат помежду си, а да се обединят около общото, което е много повече от това, което ги разделя.“ Това каза пред Zdrave.net зам.-председателят на Българска болнична асоциация Андрей Марков по повод втората среща на организациите,  чиято цел е създаване на обща болнична Федерация.

Той почерта, че проблемите в здравеопазването ни не са свързани толкова с източника на средства, колко с организацията. „Ние ще работим за добра организация, без значение дали собствеността е частна или държавна“, заяви Марков.

По думите му между държавните, общинските и частните болници няма големи разлики. „Общото между тях е много повече от това, което ги различава. Затова смятаме, че трябва да се запазят асоциациациите на болниците, така, както съществуват в момента, но федерацията ще представлява лечебните заведения като структура в тяхната цялост. Тя ще има ангажимента, както е във всички европейски страни, да работи за създаването на правилни нормативни стандарти. Навсякъде в Европа участието на лечебните заведения в създаването на законите им е дадено като право, защото те са изпълнителя им. Там голямата страна е изпълнителя на медицинска дейност. Изпълнителят трябва да участва в договорния процес, а в България в момента те не участват. Това е основната причина. Лечебните заведения са тези, които се сблъскват с истинските проблеми в системата и те трябва да могат да ги представят пред обществото и правителството“, каза Андрей Марков.

Той уточни, че участието на изпълнителите на медицинска дейност в договорния процес с НЗОК може много лесно да се реши, ако се позват за основа съществуващите европейски практики.

Според зам.-председателя на ББА големият проблем в здравеопазването е свързан с изоставането на цените на клиничните пътеки от реалната им стойност и парите, които пациентите трябва да вадят джоба си в най-тежкия за тях момент.

 „Независимо дали болницата е създадена с общински, дъражавни или частни средства, плащанията са организирани по един и същи начин. Проблемът е с доплащанията. Те нямаше да са нужни на болниците, ако системата не беше в дефицит. Същевременно обаче болниците не желаят те да се случват по начина, по който стават в момента – през джоба на пациента. За болниците проблемът е точно на вратата – когато влиза пациент с тежко заболяване и лекарят трябва да търси начин да предложи лечение с добър изход, т.е. модерното лечение, което в цял свят струва все повече и повече пари. Увеличаването на парите за здраве всяка година не е нещо характерно само за България. И в Германия парите на касите постоянно се допълват от бюджета на държавата със сериозни средства всяка година. И това е разбирамо, защото разходите за здравеопзаване се увеличават“, каза Андрей Марков.

„Компенсирането у нас на нужните средства с доплащане се случва, защото всички знаем, че клиничните пътеки са снимка на системата, замръзнала във времето и увеличаването на цените на модерните и съвременните практики и изискванията на пациентите да получават съвременно лечение, задължава да се осигуряват повече средства. Съвременното лечение е много по-ефективно от лечението в миналото и това е ясно за всички. Това е отговорът на въпроса защо е нужно доплащането“, допълни още той.


© 2024 BBA All rights reserved!