Мариела Иванова-Сонева, акушерка в яслена група: Доверете се на научните доказателства за ваксините

02.08.2021

Мариела Иванова-Сонева е акушерка в яслена група на Детска градина „Зора“ в град Враца.

 

Все още много хора се въздържат, плашат или са категорично против да се ваксинират срещу COVID-19. Какво е Вашето послание към тях?

 

- Да не се притесняват и да се ваксинират!

 

Вие ваксинирахте ли се?  В какъв момент взехте своето решение?

 

- Да. Бях убедена, че трябва да се ваксинирам.

 

Защо е важно решението за ваксинация да бъде информирано и да почива на научните доказателства?

 

- Защото информацията от тези източници е най-достоверна. Затова препоръчвам на хората да се доверят на научните доказателства за ваксините.

 

Водещи експерти подчертават, че масовата ваксинация не само ще намали тежките случаи и хоспитализациите, но и ще спре появата на нови варианти на коронавируса. В този смисъл всяко индивидуално решение е важно за общото благо и общото бъдеще. Вие убеждавате ли свои близки, познати и пациенти в ползите на ваксините?

 

- Да, непрекъснато говоря със своите близки за това. 

 

На какво ни научи COVID пандемията?

 

- Научи ни, че здравето и човешкият живот са ценности, за които трябва да се грижим индивидуално и с общи усилия.

 

Човечеството преминава през тежко изпитание, но и медицинската наука е много напреднала. Вярвате ли в добрата перспектива за справяне с кризата, която се развива във всички направления  - здравеопазване, икономика, социален и културен  живот,  образование, свободно време и т. н.?

 

- Да, вярвам, че ще се справим!

 

Интервюто с Мариела Иванова-Сонева е предоставено от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, като част от информационната ваксинационна кампания на Българска болнична асоциация в партньорство с Български лекарски съюзНационална пациентска организацияНационално сдружение на частните болнициБългарски фармацевтичен съюзЦентър за защита правата в здравеопазванетоБългарска асоциация на професионалистите по здравни грижи и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. Целта на кампанията е увеличаване на темповете на ваксинация в страната чрез серия от интервюта и информационни материали от авторитетни специалисти и лекари с доказани професионални качества.


© 2024 BBA All rights reserved!