Мамолози настояват за увеличение на клиничната пътека за рак на гърдата

09.10.2019

Източник: в. Монитор

 

Мамолози настояха за увеличение на клиничните пътеки за лечение на рак на гърдата. Това стана ясно на пресконференция вчера. Лекарите излязоха с конкретни предложения, свързани с новите тенденции в лечението на рака на гърдата и необходимостта от промяна на клиничните пътеки, които ще бъдат внесени в НЗОК и Българския лекарски съюз. В исканията са включени разделянето на клиничната пътека при лечение на рак на гърдата, като биопсията бъде обособена в отделна.

Мамолозите настояват НЗОК да поеме консумативите - имплантите при лечението на рака на гърдата. По думите на д-р Красимир Шопов, хирург в Клиниката по хирургия към УМБАЛ "Александровска", към момента това се заплаща от пациента. Средната цена на един имплант е 1000 лв.

Лекарите поставят изисквания за адекватно финансиране на интероперативното лъчелечение. Според тях трябва да има минимум брой биопсии, минимум брой операции, за да може да се обобщи информацията и пациентите да знаят къде могат да получат най-доброто лечение.

Според д-р Шопов биопсията трябва да стане 800 лв., а оперативната пътека от 1300 да стане 2000 лв.

Лекарите искат още при отстраняване на двете гърди заплащането да бъде двойно. В България всяка година диагнозата рак на гърдата се поставя на около 4000 жени, а около 1200 губят живота си. По данни на НЗОК за 2018 г. 4500 пациенти са новодиагностицирани и оперирани с рак на гърдата.


© 2024 BBA All rights reserved!