Лимитите и недостигът на кадри са големите проблеми в здравеопазването

13.06.2022

Източник: Bloomberg TV

 

Мениджърите на лечебни заведения в България посочват лимитите за дейността на болниците, недостига на кадри и недостатъчното финансиране като най-големите проблеми в здравеопазването в проучване, проведено от Българската болнична асоциация. Това разказа адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

 

Адв. Димитрова посочва, че една от основните причини мениджърите на болници да поставят въпроса за цените на клиничните пътеки и здравните услуги е, защото те не участват в преговорите за определянето им.

 

„Това е проблем, защото на практика на този, който предоставя услугата, му се казва на каква цена тряба да се предоставя и няма логика в това. Това е причината да има толкова сериозен акцент върху тези цифри“, смята тя. „Те посочиха като проблем лимитите на дейността им, особено в момент, в който сме изправени пред увеличени цени на клиничните пътеки в процент, който не е идентичен с цялостния процент на увеличените разходи за болничната помощ. Нищо не може да стане по най-добрия начин без необходимите средства, качеството винаги е свързано с това, което влагаме в системата“.

 

Въпреки това тя не смята, че проблемите в здравеопазването са само от финансово естество. По отношение на липсата на кадри тя посочва, че младите специалисти търсят не само достойни възнаграждения, но и среда и възможности за семействата им.

 

„За тях е важно какви условия им се предлагат, особено в малките градове, а възнаграждението е едва на 3-то място сред приоритети им“, отбелязва тя. По нейни думи това повдига други социално значими въпроси като разликите в качеството на живот в различните райони на страната. „Това е много важно, защото за здравеопазването е изключително важно да има равнопоставен стандарт, хората трябва да имат достъп до качествено здравеопазване където и да се намират. Това е нещо, върху което ще работим“, казва тя.

 

Димитрова подчертава и необходимостта от профилактика сред българското население.

 

„Ако не проведем профилактика навременно сред населението, се поставяме в спирала с по-тежки случаи, които струват скъпо на системата и нямат шанс за по-добър изход. Всички разбират този проблем и се надявам и хората да го разберат. Добър пример е Европейската асоциация на гастроентеролози - препоръчват профилактични колоноскопии на всеки 5 години, но колко човека го правят? Ние сме страната с най-лоши показатели по брой онкологични пациенти, най-лоши показатели на преживяемост и това е, защото хората търсят медицинска помощ на много късен етап“, казва тя.

 

Проучването на ББА е част от проекта „Най-добрите болници“. Всичко за него можете да научите от сайта https://besthospitals.bg.

 

Целия разговор може да гледате във видеото тук.


© 2024 BBA All rights reserved!