Лекуването на Ковид-19 през клинични пътеки крие изключителни рискове, посочи адв. Свилена Димитрова

29.07.2020

Източник: Bulgaria On Air

 

250 млн. лева отпускат допълнително за здравеопазването у нас. Средствата ще влязат в здравната система до края на годината и ще бъдат разпределени за увеличение с 30% на заплатите на медиците на първа линия; за НЗОК се отпускат 126 млн. лв. за увеличение с 10% на клиничните пътеки.

 

Председателят на Българската болнична асоциация (ББА) адв. Свилена Димитрова заяви в студиото на "България сутрин", че трябва да си зададем въпроса какъв е дефицитът в здравната система и доколко тези 250 млн. лв. са нови или част от вече гласувани бюджети.

 

Тя се съгласи, че стъпката е адекватна и задължителна, защото парите в бюджета на НЗОК трябва да се изразходват. Отдавна е ясно, че цените на клиничните пътеки не покриват разходите, които се правят по тях, отбеляза председателят на ББА.

 

Диимитрова се надява становището на ББА относно клиничните пътеки да бъде взето предвид по време на преговорите между Българския лекарски съюз, НЗОК и Министерството на здравеопазването.

 

"Опитваме се да лекуваме и Ковид-19 през клинични пътеки. Това крие изключителни рискове от поставяне на болниците в криза. Няма достатъчни данни за действителната стойност на разходите за лечение на Ковид-19. От 600 да стане 1200 лв. - първоначалната ни прогноза е била крайно грешна. Колеги от болници, които лекуват Ковид-19, дават стойности от 1500 до 15 000 лв. Нашето предложение беше финансирането да не се осъществява през бюджета на НЗОК, а от държавния бюджет", разясни тя.

 

Свилена Димитрова е категорична, че трябва да има държавна политика за това къде ще се лекува и при какви условия, след като има нужда в болницата да бъдат приемани пациенти с Ковид-19. По думите ѝ трябва да се осъществи среща с новия здравен министър проф. Костадин Ангелов.

Целия разговор може да намерите ТУК.

 


© 2023 BBA All rights reserved!