Лекарският съюз: Тестът безплатен и задължителен за влизане в болница

25.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Не е незаконен, а е задължителен тестът за коронавирус при приемане в болница и пациентите не трябва да го плащат. Това обяви шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров.

Тестове трябва да се правят на всички пациенти и да се покриват от здравната каса или държавния бюджет, категоричен е шефът на съюза. За самите пациенти това е гаранция, че няма да бъдат заразени в лечебното заведение, обясни той.

В момента няма болница, която да оискува и да приема хора без тестове, въпреки заповедта на министъра за PCR-ите. Но хората чуват от медиите как министърът казал, че не трябва тест, а отивайки в болницата, им казват: "Трябва". Тогава пациентите вдигат скандали, объркват се, връщат се при личния лекар и искат направление за тестване, каквото не съществува, описаха медиците хаоса в момента. Затова се водят разговорите с министъра, целта е да се намери механизмът, по който на болниците да се възстановят направените досега разходи за тестовете.

От здравното министерство обясниха за "24 часа", че разговорите за клиничните пътеки за коронавирус ще продължат в надзорния съвет на здравната каса и при преговори с БЛС.

Ще се доуточнява и казусът с тестовете. До дни ще договорим различния подход в различните случаи, допълни д-р Маджаров. До 10 юли по думите му трябва да е подписано споразумение или анекс с НЗОК.

Тоест, първо, пациентите не трябва да плащат и не трябва да бъдат обърквани. Второ, болниците имат нужда да правят пълен скрининг, за да не възникват инфекции. Трето, за това трябва да се погрижи държавата или НЗОК, обобщи шефът на лекарския съюз и обясни, че именно по тези три пункта вече принципно са се споразумели с Кирил Ананиев.


© 2024 BBA All rights reserved!