Лекарският съюз скочи срещу новия здравен модел

18.07.2019

Източник: в. Монитор 

Лекарският съюз скочи срещу новия здравно-осигурителен модел, който беше представен в понеделник от министър Кирил Ананиев. "Категорично заявявам, че задължително основният пакет от медицински дейности трябва да бъде придружен с рамково договаряне за основни минимални цени, които трябва да бъдат осигурени на доставчиците на медицински услуги. Недопустимо е да се предлага отделни лекари - общопрактикуващи, лекари от специализираната медицинска помощ и отделни болници, да се договарят самостоятелно с много по-мощни от тях структури, каквито са застрахователните фондове", заяви председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Новият здравен модел предвижда частни застрахователни фондове да се конкурират с НЗОК. Увеличение на здравната вноска не се предвижда - тя остава 8%. Пациентите обаче ще могат да избират къде да отиват парите им - в Здравната каса или в частен фонд. Проектът предвижда частните фондове да се конкурират с държавната здравна каса (НЗОК) и за основния пакет на лечение, който се покрива от задължителните осигурителни вноски.

"При условие, че всички застрахователи и касата ще получават равна вноска, т.е. конкуренция по отношение на това - кой, какви пари носи на фондовете няма да има, явно се надяваме, че всеки застраховател, добре управлявайки своите средства, контролирайки разхода и това дали наистина е било необходимо даденото лечение, ще бъде по-ефективен от НЗОК и съответно ще може да предложи по-добри условия на своите пациенти. Това обаче не трябва да става за сметка на изкуствено занижаване и на сега ниските цени", коментира още д-р Маджаров.


© 2024 BBA All rights reserved!