Лекарският съюз съди здравната каса за неплатени 51 млн. лева При пръстовия отпечатък имало 10 млн. лв. по-голям разход за месец

10.02.2017

Източник: в. 24 часа

"Ще съдим здравната каса за неразплатени 51 млн. лв. от "надлимитна" дейност в болниците за 2015 г." Това заяви председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Венцеслав Грозев в интервю за "24 часа".

"С изричното настояване на БЛС надзорът на касата реши да се възстановят 18,8 млн. лв. на болниците за периода април-ноември 2016 г. Но на дневен ред стоят и 51 млн. лв. неразплатена "надлимитна" дейност за 2015 г.", обясни Грозев. Така според него ще се прекъсне порочната практика всяка бюджетна година да се стартира с дефицит, които да се прехвърля в следващата.

В четвъртък д-р Грозев участва в среща със служебния вицепремиер и здравен министър д-р Илко Семерджиев, който изслуша и ръководството на здравната каса за старта на преговорите по новия рамков договор. По-късно бе обявено, че договарянето започва идната седмица.

Целта е лекари и каса да подпишат новите правила за работа на здравната система до 1 април.

За петък в МЗ е предвидена среща между 6-те страни по делото срещу пръстовия идентификатор във ВАС.

Той едва ли ще бъде въведен в извънболничната помощ, а в болничната не доведе до икономии, напротив - до по-високи разходи, каза управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. За ноември, когато бе въведена системата, разходите на касата били с 10 млн. лв. отгоре. В МЗ и БЛС също са против пръстовия отпечатък.


© 2024 BBA All rights reserved!