Лекарите алармираха за проблем с електронното отчитане на болниците

08.09.2016

Източник: в. Сега

За проблеми в работата на системата за електронно отчитане в лечебните заведения сигнализира Българският лекарски съюз в писмо до управителя на здравната каса д-р Глинка Комитов. Лекарите настояват за работна среща с дирекция "Информационни процеси и сигурност на информацията" (ИПСИ) и представители на "Стемо Гама консулт", на която да бъдат обсъдени те. Пред "Сега" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев съобщи, че срещата ще се състои между 10 и 15 септември.

В писмото, подписано от зам.-председателя на БЛС д-р Галинка Павлова са изредени редица проблеми на болниците при работа с персонализираната идентификационна система (електронните досиета на пациентите и отчитането на джипита и болници). Според съсловната организация в периода на отчитане на лечебните заведения често порталът на НЗОК не е достъпен. От там се оплакват и от ръководството за ползване на системата, например липса на указания за необходимия софтуер и настройките на различните браузери. "Проблеми има и при процедурите на фактуриране. Различните екипи дават, дори в една и съща РЗОК, различни указания. В някои случай при качване на pdf файлове се генерира грешка, която според ИТ специалистите на касата се дължи на несъвместимост с Windows 10. За тези случаи от страна на служители в РЗОК е давана препоръка да се използва WinXP, чиято поддръжка беше преустановена преди повече от 2 години - считаме това за нелогично", пише в писмото.
Сред предложенията на БЛС е в подобни случаи да се удължи времето за предаване на отчетите в ПИС, както и да се обсъди отчитането в офисите на НЗОК да продължи на хартиен носител. От касата коментираха, че проблемите при отчитането са се дължали на прекъсване на тока.


© 2024 BBA All rights reserved!