Лекари от "Уни Хоспитал" със статия в научно издание

22.11.2021

Източник: МБАЛ "Уни Хоспитал"

 

Д-р Красимира Чачова-Ранчева, управител на МБАЛ „Уни Хоспитал“ и специалист пулмолог, д-р Анелия Гоцева, началник на Вирусологичната лаборатория, д-р Гергана Мизгова, началник на Лабораторията по микробиология и Ивайла Евстатиева, биолог, публикуваха статия в научното издание „Наука Инфектология и Паразитология“.

 

Целта на проведеното от медицинския екип проучване е да се направи анализ на хоспитализираните в Интензивното отделение на „Уни Хоспитал“ пациенти с лабораторно потвърдена диагноза COVID-19, на смъртните случаи, рисковите фактори и най-честите съпътстващи заболявания при тежките форми на протичане на болестта. За шестмесечния период на проследяване (ноември 2020 – април 2021) от общо 14 159 изследвани за SARS-CoV-2 пациенти на лечебното заведение с позитивен PCR тест са 3119 (22%). Данните показват, че за този период регистрираните случаи на COVID-19 в Пазарджишка област са 9432, като от тях 33% е делът на диагностицираните в „Уни Хоспитал“.

 

Най-голям е броят на заболелите във възрастовата група 51-60 години. С тежка форма на COVID-19 в Интензивното отделение са лекувани 121 пациенти на възраст 31-92г., от тях 96 са имали съпътстващи заболявания. Сред изводите от проведеното проучване е, че при тежките форми на протичане на COVID-19 преобладава засягането на мъжкия пол и на пациентите със съпътстващи заболявания като артериална хипертония, сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет. Най-честата причина за прием в интензивно отделение е задълбочаваща се дихателна недостатъчност.

Специалистите обясняват, че важен компонент на стратегиите за управление на COVID-19 са своевременното диагностициране на инфектираните лица и идентифицирането на високорисковите популации и факторите за тежко протичане на заболяването и смъртност.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" е предоставена от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието.


© 2023 BBA All rights reserved!