ЛЕКАРИ ОТ "СОФИЯМЕД" ОТСТРАНИХА РЯДЪК ВИД ТУМОР И ДАДОХА ШАНС ЗА ЖИВОТ НА 37Г. МЪЖ

14.09.2016

Източник: в. Монитор

Сложна операция по отстраняването на рядък вид тумор даде шанс за спасяването на живота на 37г. мъж. В нея са участвали екип от ортопеди, съдови хирурзи и уролози от столичната университетска болница "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение.

"Младият мъж от Пловдив постъпи при нас след множество консултации с различни специалисти в продължение на година. След направен ядрено-магнитен резонанс-високоспециализирано образно изследване, и редица други изследвания той бе диагностициран със сарком на Юинг - мекотъканен тумор, влияещ се от химиотерапия. За съжаление разположението на тумора беше това, което ни притесни - той беше в дясната половина на малкия таз и беше прирастнал към червата и пикочния мехур, което беше и предизвикателството, което стоеше пред нас", коментира лекуващия пациента ортопед проф. д-р Любен Стоков.

Специалистите свикват интердисциплинарна комисия, която взима решение да оперира туморната формация. Преди това медиците взимат биопсия, която определя естеството на тумора. В операцията участват ортопед-травматолози, съдови хирурзи и уролози, които успяват да премахнат формацията за 5 часа. Няколко дни след интервенцията мъжът претърпява и малка операция за ревизиране и освобождаване функцията на червата от коремен хирург. Лекарите се надяват, че след провеждане на химитерапевтичното лечение туморният процес ще бъде стациониран и пациентът ще може да води нормален начин на живот.


© 2021 BBA All rights reserved!