Темата за лечението на COVID-19 при бременност попадна сред основните на XIV Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

11.12.2020

Инфекцията с COVID-19 по време на бременност е свързана с повишен риск от заболеваемост и смъртност. Заключението е на проф. Флориана Карбон, специалист по акушерство и гинекология с докторска степен по репродуктивна медицина, работеща като консултант в Ospedale Maggiore в Милано, Италия. Проф. Карбон е преминала обучение по фетална медицина в изследователския център Harris Birthright в King‘s College Hospital, Лондон, и е била координатор на много международни изпитания. Има редица рецензии и научни публикации за поведението и лечението на COVID-19 по време на бременност.

 

“Начинът на раждане не трябва да се влияе от наличието на COVID-19, защото вагиналните секрети са тествани за COVID-19 и резултатите са отрицателни”, отбуляза проф. Карбон. По думите й, одобрените от американската Федерална агенция за контрол на храните и лекарствата ваксини не трябва да се отказват от жени, ако те са бременни или кърмят, стига да отговарят на критериите за ваксинация.

 

Четиринадесетото издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина се проведе изцяло онлайн. “Това традиционно събитие беше организирано в много турбулентно време, когато няма сигурност за всяка конференция или симпозиум, а понякога дори чувстваме, че няма стабилен фундамент за нашата ежедневна работа. Поради това Организационният комитет на Симпозиума реши да го направи в светлината на тези нови условия. Но това са нови перспективи, които трябва да възприемем в нашата практика и в нашето непрекъснато обучение.”, заяви при отриването на Симпозиува проф. Атанас Щерев.

 

В него се включиха десетки делегати, които имаха възможност да чуят лекции от цял свят от Мелбърн до Лондон и от София до Германия, Италия, Белгия. По този начин, въпреки предизвикателствата, пред които ни изправи пандемията от COVID 19 много студенти и специализанти имаха уникалната възможност да придобият нови знания и опит от световно признати чуждестранни и български лектори, които представиха последните достижения от света на асистираните репродуктивни техники, акушерството и гинекологията, феталната медицина и гинекологична хирургия.

 

Благодарение на онлайн формата на събитието, делегатите на симпозиума чуха как може да се предвиди вероятността от живо раждане при пациенти със слаб яйчников отговор преди АРТ процедура. Опитът си в тази област сподели проф. Филип Лехерт от University of Melbourne, Австралия. Запазването на фертилитета на пациентки с ракови заболявания беше във фокуса на лекцията на проф. Мишел Де Вос, специалист по репродуктивна медицина и старши медицински директор на Centre for Reporductive Medicineat UZ Brussels-VUB, Белгия.

 

Сред другите водещи имена в областта на репродуктивната медицина попаднаха Джузепе Морганте, чиято лекция беше посветена на яйчниковия отговор при стимулация с биоидентични гонадотропини, и Доминик де Зиглер, който говори за ендометриозата и подходите при третирането на тази тежка диагноза. В световен мащаб от това заболяване страда една от десет жени, а в България няма точна статистика.

 

За пореден път на екипа на Институт по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“ гостува и водещият немски хирург проф. Инго фон Леферн, който демонстрира как репродуктивната хирургия може да повиши шансовете за забременяване. Сред българските му колеги, които изнесоха лекции на симпозиума, бяха репродуктивният специалист доц. Петя Андреева, хирургът д-р Надя Магунска и специалистът по фетална медицина д-р Мариета Искилиева.

 

“Нашата цел като лекари, ембриолози, биолози и специалисти по репродукция е да създадем възможности за по-добро лечение на нашите пациенти, което не би било възможно без събития като нашия четиринадесети симпозиум в София по репродуктивно здраве.”, заяви още проф. Щерев.


© 2024 BBA All rights reserved!