Криза за лични лекари: Д-р Петър Самаров: Натоварването и администрацията са убийствени, а ние искаме просто да работим медицина

06.02.2018

Източник: Zdrave.net

Броят на общопрактикуващите лекари в България намалява с бързи темпове и съвсем скоро може да има риск пациентите да не успеят да намерят семеен лекар, при който да се запишат. За това предупреди в ефира на btv д-р Петър Самаров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Заедно с председателя на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров той  коментира случая на онконоболна жена в Русе, която не е могла да намери нов личен лекар след смъртта на досегашния и е трябвало да се обърне за помощ към шефа на местното РЗОК и медиите.

Д-р Самаров изтъкна, че от НСОПЛБ предупреждават за този проблем от години. Той съобщи, че за 17 години са се пенсионирали близо 1000 лични лекари и в момента броят на практикуващите е под 4000. Конкретно за Русе от 140 те са намалели на 104.  Спад има и в броя на джипитата в София – те са намалели от 1000 на 880. „Ние вече нямаме сили. Средната възраст на общопрактикуващите лекари в страната е 59 години“, заяви той.

„Един колега на 50 години може да обслужва 2000 човека, един човек на 60 години, който чака своята пенсия, не иска да запише нито един човек, независимо, че има 1000 пациента в неговата листа. Неговият капацитет за деня просто не може да поеме повече и повече“, коментира д-р  Самаров. По думите му след 10 години има риск изобщо да няма при кого да се запишат пациентите.

Най-големият проблем според него е, че в системата на личните лекари няма млади хора, а сега практикуващите са обезверени. „Натоварването е убийствено, администрацията също, а ние искаме просто да работим медицина“, заяви той. Д-р Самаров поясни, че в момента на практика от 10 минути посещение при личния лекар, реалният преглед е 2, а останалите 8 са административни дейности, което и отблъсква бъдещите медици от практикуването на тази професия. По думите му истинската трагедия с недостига на личните лекари ще бъде в малките градове.

Д-р Кацаров изтъкна, че според настоящата нормативна уредба личните лекари не могат да откажат вписване на пациенти в листата си. „Нормативната уредба не определя горна или долна граница на броя записани пациенти при общопрактикуващия лекар“, заяви той. „Това е все едно общината да ти откаже да се регистрираш адресно“, допълни още д-р Кацаров. В същото време той посочи, че личният лекар не може да приема пациенти до безкрайност и изтъкна, че е нужна промяна, с която проблемът да се реши. Според него би могло например пациентът да избира различни лични лекари за различните прегледи, както и да се направи промяна в системата за специализация.  В тази връзка той припомни, че в момента, за да може да практикува като джипи, медикът трябва да има специализация по обща медицина, докато в миналото не е имало подобно изискване. „Генералният въпрос е че трябва да се обвърже потребността на хората от медицинска помощ с интереса на лечебното заведение да я противопостави“, коментира той. 


© 2023 BBA All rights reserved!