Коронавирусът фалира държавните болници

11.05.2020

Източник: в. Труд 

 

Коронавирусът фалира държавните болници, тъй като финансирането на лечението по клинична пътека от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) е крайно недостатъчно. За това алармираха пред "Труд" депутати от ВМРО, които още идната седмица ще предложат поне двойно увеличение на сегашната цена на пътеката от 610 лева.

"Лечението на пациент с COVID-19 струва понякога до 3-4000 лева и сами разбирате, че много скоро държавните здравни заведения ще са изправени пред фалит", коментира пред "Труд" депутатът от ВМРО д-р Калин Поповски. Купища неуредени въпроси има, които трябва спешно да ги уточним, защото много скоро ще имаме болници на червено, предупреди още д-р Поповски. От ВМРО ще настояват цената на клиничната пътека по НЗОК да стане поне 1200 -1500 лева, за да могат болниците да работят с по-адекватен разчет.

"Няма пациент, който да бъде излекуван от коронавирус за 6 дни, а за да бъде изписан пачиент с коронавирус, той трябва да има два отрицателни PCR-теста, а те не могат да станат отрицателни още на шестия ден", каза още д-р Поповски.

"Престоят е дълъг, над 2-3 седмици, финнансирането е недостатъчно", посочи и изпълнителният директор на най-голямата болница в Пловдив УМБАЛ "Свети Георги", проф. д-р Карен Джамбазов. Той каза, че на всеки болен се правят два теста на себестойност над 150 лв., отделно са разходите за защитни костюми и предпазни средства и за лекарства. При това в тези изчисления не влизат болните, които са за интензивно лечение.

Д-Р КРАСИМИР ТЕМНИЛ0В, ШЕФ НА МБАЛ "ПАЗАРДЖИК": ВЕЧЕ СМЕ НА ЗАГУБА ОТ 200 000 ЛЕВА

Крещяща е нуждата да се увеличи цената на пътеката за COVID-19, само от началото на май сме на загуба от 200 000 лв. Това заяви пред "Труд" изпълнителният директор на МБАЛ "Пазарджик" д-р Красимир Темнилов. От началото на епидемията в тази болница с коронавирус са диагностицирани 107 души, част от тях - с лека симптоматика, които не са били хоспитализирани. "Лечението на COVID-19 е много скъпо и много продължително. Клиничната пътека предполага лечение от 28 дни. Болните се настаняват в отделни стаи, а това отнема от капацитета на всяка болница. На пациентите се прави рентгенова снимка, после скенер, след това идва антибиотичното лечение, което също е много скъпо. Сегашната цена от просто няма как да покрие всички тези разходи", обясни д-р Темнилов.

Д-Р ПАНАЙОТ ДИМАНОВ, ИЗП. ДИРЕКТОР НА ДЪРЖАВНАТА МБАЛ "СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН", ПРЕД "ТРУД": 6000 ЛЕВА СТРУВА ЕДИН ЗАРАЗЕН НА ЯМБОЛ

 

Правихме калкулация и за първите ни двама пациенти лечението и престоят излезе по 6000 лева за всеки от тях. Това заяви пред "Труд" д-р Панайот Диманов, изп. директор на държавната МБАЛ "Св. Пантелеймон" - Ямбол. "Нека от здравната каса да дойдат на място и да изчислят всички разходи. Увеличение на клиничната пътека задължително трябва да има!", посочи още д-р Диманов. Той припомни, че повечето пациенти в местната болница са неосигурени и това създава допълнителен проблем. "Ако се изчисли себестойността на всеки разход, близо 100 лева струват само гащеризона за еднократна употреба, шлемовете и тн, да не говорим за стойността на изследванията, образната диагностика, антибиотицитте, заплатите на медицинския персонал и др", каза шефът на МБАЛ "Св. Пантелеймон". Полк. д-р Илиян Комитов, директор на МБАЛ-Сливен към ВМА, също отбеляза, че средствата са малко. "И 1000 лева да стане пътеката, категорично пак няма да е достатъчно, за да се покрият разходите за лекарства, консумативи, изследвания, предпазни средства и т. н.", каза д-р Комитов.


© 2024 BBA All rights reserved!