Конкуренцията между болниците – основен фактор за качеството на лечението Важно е пациентът да може да провери предварително колко ще струва лечението му, каза здравният икономист Аркади Шарков

12.02.2020

Източник: Investor.bg 

Надяваме се с второто издание на класацията "Най-добрите болници 2019" да помогнем за възстановяването на добрите отношения между лекар и пациент, които в България бяха подложени на изпитания от всякакъв характер. Това каза Свилена Димитрова, Българска болнична асоциация, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира целите на предстоящия здравен дебат „Управление на съвременното здравеопазване - предизвикателства и добри практики“, който е част от класацията "Най-добрите болници 2019".

"Критериите, по които се прави класацията, са свързани с качеството през нововъведения в технологии, практики и персонал. Становища по тези стълбове ще дадат както пациентите, така и личните лекари и мениджърите на болниците", обясни Димитрова. По думите й статистическото пресичане на информацията от тези три потока ще гарантира обективността на класацията.

„Много дълго проблемите в здравеопазването се политизираха и тази тенденция продължава. Регионализирането на здравеопазването също е много важно, за да се избистри картината от какво имат нужда общинските, държавните и частните болници в различните населени места“, каза здравният икономист Аркади Шарков.

В последните години се направи не малко за актуализацията на цените на клиничните пътеки, макар и с малък ръст, но имат нужда от още ребалансиране, допълни той.

„Що се отнася до смяната на модела на финансиране на здравеопазването, както и на въпроса с доплащането от страна на пациентите, важна е симетрията на информацията“, коментира икономистът. Той обясни, че е важно пациентът да може да провери предварително колко ще струва неговото лечение – колко покрива пътеката и колко би доплатил.

„Сега в не малко случаи, при плановите операции, пациентът е вече на операционната маса и разбира, че ще трябва да доплати определена сума, когато е пред свършен факт. Именно информацията за ценовата листа във всички болнични заведения ще спомогне за конкуренцията между тях, за спада на цените и повишаването на качеството“, каза Шарков.

Свилена Димитрова уточни, че миналата година държавата е направила усилия в посока прозрачност на доплащанията във финансовата сфера. "По-важното е не дали имаме информация, а обществото да възприема тази нужда и да бъдем готови за бъдеща реформа", смята тя. 

За втора поредна година ще бъдат отличени най-добрите лечебни заведения в България - с най-добрите услуги, специалисти и условия, в различните региони и медицински направления в страната. Националната класация „Най-добрите болници“ на Investor Media Group и Българска болнична асоциация, която през миналата година беше отличена като най-добрият корпоративно-социален проект у нас, провежда ново проучване, на базата на което да определи най-добрите лечебни заведения за 2019 година.

След като миналата година класацията квалифицира отличниците сред болниците в 7 медицински специалности, тази година проектът се разширява с още две направления - „Гастроентерология“ и „Неврология“. Така потребителите ще имат информация за качеството на услугите, които могат да получат в различните лечебни заведения в специализациите „Ортопедия“, „УНГ“, „Онкология“, „Педиатрия“, „Хирургия“, „Кардиология“, „Гинекология“, „Гастроентерология“ и „Неврология“.

Най-добрите болници ще бъдат отличени по няколко критерия – технология, специализация, персонал и качество на услугите. Изборът ще бъде направен на базата на национално проучване от международната агенция IQVIA сред пациенти, мениджъри на болници и общопрактикуващи лекари.

Темата на здравния дебат, който ще се състои на 17 февруари, е: Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики.


© 2024 BBA All rights reserved!