Комисия ще гледа лекарствата за рак

17.12.2017

Източник: в. Телеграф

Специална експертна комисия ще гледа лекарствата за рак, които попадат под мораториума на здравната каса да не заплаща нови илачи догодина.

Така, когато те са необходими, държавата все пак ще осигурява средства за закупуването им. Новата идея бе представена вчера от здравния министър Кирил Ананиев малко преди съвещанието му с премиера Бойко Борисов. "Министерството на здравеопазването ще поеме заплащането на медикаментите за онкологични заболявания.

Механизмът, който създаваме, гарантира лечението на пациентите, които имат онкологично заболяване и имат нужда от новите молекули, които не са включени в бюджета на НЗОК", заяви Ананиев пред "Дарик,, и уточни, че няма мораториум за нови лекарства, а временна едногодишна мярка за стабилизиране на бюджета на здравната каса. Министърът заяви още, че условието лекарството да е прието в 1/3 от държавите в ЕС, остава за всеки случай, но крайното решение за закупуването му ще бъде на въпросната комисия. Междувременно президентът Румен Радев обяви, че засега ще изчака със сезирането на Конституционния съд, за да види какви намерения има властта за излизане от ситуацията с мораториума.


© 2024 BBA All rights reserved!