Командироват здравни инспектори по морето Медици няма да вършат работа, която не е тяхна, увери здравният министър Николай Петров

13.06.2017

Изтоочник: в. Труд

Имаме готовност служители на Регионалните здравни инспекции от вътрешността на страната вероятно да бъдат командировани във Варна и Бургас през лятото, за да се гарантира ефективен контрол на водите и храната. Това заяви здравният министър проф. Николай Петров във Варна, където присъства на откриването на обновената клиника по съдова хирургия в УМБАЛ "Св. Марина".

Целта е да се обезпечи сигурността на туристите чрез засилени проверки на обектите за хранене, водоизточниците, басейните и морето, обясни проф. Петров.

Той бе категоричен, че финансирането на болниците не е намалено, а по-малкото средства за второто тримесечие се дължат на изваждането на 3% за непредвидени дейности, които ще се изплатят в началото на юли. Идеята част от болниците да работят без лимити е само един от многото варианти за излизане от омагьосания кръг на непрекъснат ръст на хоспитализациите и дейностите в лечебните заведения при фиксиран финансов ресурс, стана ясно от думите на проф. Петров.

"Държавата няма да абдикира от задължението си да осигури лечение на гражданите, но трябва да има прецизни регламенти кой, как и с какви средства може да осъществява тази дейност", подчерта министърът. Той покани на среща представители на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, които възроптаха срещу новата наредба на МВР за установяване на употребата на наркотици и алкохол при шофьорите с мотива, че тя им вменява много допълнителни ангажименти.

"В проекта няма нищо, което да кара спешните медици да вършат работа, която не е тяхна. Целта е да се синхронизира законодателството и да се избегнат вратичките в него, допускащи шофьори нарушители да се отървават без ефективни присъди. Трябва да има точно разписан регламент, който да направи пробите годни като доказателство в съда", категоричен бе министърът.

 


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error