Клиничните пътеки са недофинансирани, болниците губят специалисти

22.03.2022

Източник: Bulgaria On Air

 

Болничните сдружения подкрепят предложението на Българския лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%. 

 

"В последните години алармираме, че клиничните пътеки в България са недофинансирани и те не са достатъчни. Тези плащания, които Националната здравна каса извършваше към изпълнителите на болничната помощ, са недофинансирани. Нашите изчисления показват, че около 35-40% трябва да е увеличението на клиничните пътеки", заяви зам.-председателят на Българската болнична асоциация Иван Тодоров в студиото на "България сутрин". 

 

Техният призив е да се изпълни искането на БЛС от минимум 25% увеличение цените на клиничните пътеки. 

 

"Ако това не се случи, изтощените лечебни заведения ще бъдат изправени пред един колапс в една много опасна ситуация, когато очакваме част от пациентите, които са отложили своето лечение, да се завърнат в болниците и затова, че са отлагали лечението си да са нужни повече средства", допълни зам.-председателят на ББА. 

 

"Клиничните пътеки не са най-съвършеният метод за финансиране на болниците, но в момента едва ли можем да се насочим към нещо по-мащабно. Най-тежкият ефект от това, че са недофинасирани клиничните пътеки е, че ние губим специалистите, които работят в България", посочи Иван Тодоров пред Bulgaria ON AIR.

 

Неговото мнение е, че с финансирането на клиничните пътеки болниците автоматично ще имат повече ресурс да се насочат към модернизиране и да бъдат адекватно заплатени медицинските специалисти.

 

"Диагностично свързаните групи дават по-добър механизъм за финансиране на системата на здравеопазването, най-вече, че диференцират тежест на състоянието, придружаващи диагнози, по-ориентирани са към резултата на лечението, докато сегашните клинични пътеки нямат такава чувствителност към тези въпроси", коментира гостът. 

 

"Правителството към момента се опитва да компенсира сметките за ток на болниците, но те не са достатъчни. Болниците са в изключително тежка ситуация", заяви Тодоров. 

 

Гледайте целия разговор във видеото ТУК.


© 2024 BBA All rights reserved!