Кирил Ананиев: Надявам се, че до края на годината ще финализираме модела за здравно осигуряване

15.07.2019

Източник: Zdrave.net 

Дебатът беше конструктивен и откровен. Имаше неща, които ние вече сме подготвили, имаше и други, които ни накараха да се замислим и да продължим да работим в тази посока. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на финала на кръглата маса, на която представи идеята си за нов здравноосигурителен модел.

„Безспорно има редица въпроси, специфики, които ще бъдат изчистени по време на изработването на съответната нормативна уредба. Ще продължим диалога с вас и до края на годината трябва да финализираме модела, който всички искаме и по който сме постигнали консенсус и след като сме дали ясен отговор на поставените от вас въпроси“, каза той.

„Това не означава, че няма да продължим да работим по средата, в която функционира сегашния модел. В момента работим по медицинските стандарти, по правилата за добра медицинска практика по алгоритмите за клиничните пътеки, по националната информационна система, модернизацията на спешната помощ, проследяването на лекарства. Това ще създаде необходимите условия да влезе новия модел в сила, без сътресения. Ние работим по остойностяването на клиничните пътеки и смятам, че процесът ще го завършим до края на годината. След като създадем основния пакет, той ще бъде в рамките на 8-те процента задължителна осигуровка. Останалите дейности ще бъдат заплатени чрез фондовете или от джоба на пациента“, допълни още Ананиев.

Министърът каза още, че до края на годината се надява да са изчистени всички въпроси, за да може да се пристъпи към приемането на новия здравноосигурителен модел.


© 2023 BBA All rights reserved!